Van Haga eist opheldering bedreigingen in FunX uitzending

“De vrijheid van meningsuiting eindigt bij oproepen tot geweld”. Tweede Kamerlid Wybren van Haga (Belang van Nederland) eist opheldering voor de bedreigingen die op FunX zijn geuit aan het adres van Jan Roos en Dennis Schouten.

“De regels in hippop zijn: mensen gaan je zoeken en dan ga je klappen krijgen. Dat is een regelrechte bedreiging en het oproepen tot geweld is bij wet verboden. Daar moet de publieke omroep dus ingrijpen”, aldus Wybren van Haga die Kamervragen stelt over de kwestie.

Van Haga wijst erop dat zowel de presentator als zijn gasten geweld verheerlijken. Ook begrijpen ze geweld richting de gezichten van het succesvolle YouTube programma Roddelpraat. “De manier van het goedpraten van een aanval op Roos en Schouten kan worden gezien als een oproep. Daarnaast is sprake van opruiing. Naast het feit dat dit dus verboden is, lijkt het ons niet de taak van de NPO om dit soort omroepen met belastinggeld te financieren”, aldus Van Haga die wil dat de betrokkenen per direct de laan uit worden gestuurd. “Ook dient de NPO en de directie van FunX op het incident te reageren en afstand te nemen van deze woorden.”

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van media inzake oproepen tot geweld in uitzending FunX

1) Bent u bekend met het feit dat in een uitzending van FunX opgeroepen wordt om geweld te gebruiken tegen de presentatoren Jan Roos en Dennis Schouten van het succesvolle YouTube programma Roddelpraat?

2) Bent u op de hoogte van het feit dat het oproepen tot geweld bij wet verboden is?

3) Wat vindt u van het feit dat zowel FunX als de NPO hier niet ingrijpen?

4) Welke actie(s) gaat u ondernemen? Graag een toelichting.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.