Naar aanleiding van beelden in het programma Roddelpraat, stelt BVNL Kamervragen over het tv-programma Dreamschool. Het programma zou voortijdige schoolverlaters de kans willen geven hun leven weer op de rit te krijgen. In de praktijk blijken kwetsbare jongeren te worden misbruikt voor hogere kijkcijfers.
“Ben je vastgelopen en heb je geen idee wat je wil met je toekomst? Geef je dan op voor een eventueel nieuw seizoen”, valt op de website van Dreamschool te lezen. Een oud-deelnemer aan het programma stelt dat ‘ruzies’ geforceerd in scene worden gezet. BVNL vindt het stuitend dat probleemjongeren op deze manier worden uitgebuit. Zorgelijk is ook dat het NPO-programma de beloofde nazorg aan de kwetsbare jongeren niet levert.
Torenhoge boetes
De oud-deelnemer stelde in Roddelpraat ook dat op praten met de media een boete staat van 5.000 euro. “Het is onacceptabel dat kwetsbare jongeren met zulke wurgcontracten het mes op de keel wordt gezet”, vindt Wybren van Haga. BVNL wil hierover opheldering van de minister van Media:
- Bent u bekend met het TV-programma Dreamschool en het programma Roddelpraat, waaruit blijkt dat kwetsbare jongeren door Dreamschool worden misbruikt, (waarschijnlijk) voor het halen van hogere kijkcijfers?
- Wat vindt u van het feit dat er ruzies geforceerd in scene worden gezet? Graag een toelichting.
- Wat vindt u van het feit dat een oud-deelnemer van het programma aangeeft dat er van de beloofde nazorg voor jongeren helemaal niets terecht komt? Graag een toelichting.
- Wat vindt u van het feit dat minderjarige deelnemers wurgcontracten moeten tekenen, waarin bijvoorbeeld staat dat zij, op straffe van 5.000 euro, niet met de pers mogen praten? Graag een toelichting.
- Welke stappen gaat u ondernemen tegen het programma Dreamschool? Graag een toelichting.