‘Inschattingsfout’ Adema over mestregels mag niet op boeren verhaald worden

Wybren van Haga: “Dat de minister het fout heeft gedaan, is zijn probleem. De boeren hoeven dat niet op te lossen.”

‘Echt een negatieve dag’ noemde landbouwminister Piet Adema het gisteren, naar aanleiding van het nieuws dat er toch eerder strengere mestregels worden ingevoerd dan hij beloofd had. Een understatement, vindt BVNL. De boeren hoeven niet het slachtoffer geworden van nog meer onkunde van dit kabinet.

Met de vuist op tafel in Brussel
“Het is vrij simpel”, aldus Wybren van Haga: “De boeren kunnen deze regels gewoon niet op stel en sprong implementeren. En dat zouden zij ook helemaal niet hoeven doen. De minister maakt een fout, dan moet de minister het zelf ook maar oplossen. Laat hem dit maar uitvechten met Brussel, daar eindelijk eens met de vuist op tafel slaan en gewoon nee zeggen. En laat de boeren met rust.”

BVNL wijst erop dat de mestregels grote gevolgen hebben. Niet alleen voor de boeren zelf, maar voor de gehele samenleving. “Als er minder mest uitgereden mag worden, kost dat de boeren handenvol geld. En Nederland schappen vol met voedsel en dus duurdere boodschappen. Bovendien hebben we gas nodig om in de door deze maatregelen ontstane kunstmestbehoefte te kunnen voorzien. En waar moeten de boeren heen met hun mest?”

Duurzaam en innovatief
Agrarische ondernemers investeren al jarenlang enorm in het verduurzamen en innoveren van hun bedrijven. Nederland heeft de beste en meest milieuvriendelijke boeren ter wereld. Van Haga: “Desondanks worden zij voortdurend dwars gezeten en op kosten gejaagd door de overheid, omdat het steeds weer niet goed en niet klimaatvriendelijk genoeg is. Maar het houdt wel een keer op. Het is een heksenjacht geworden. En dat is niet in het belang van Nederland.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.