Hongerige, boze wolf rukt op. BVNL wil boeren beschermen

BVNL stelt vragen aan de minister van Landbouw over oprukkende wolf in Nederland, die het steeds vaker heeft gemunt op schapen, kalveren, pony’s en koeien. De emoties liepen gisteren hoog op tijdens bijeenkomst in Drenthe over de wolf, met gedeputeerde Henk Jumelet in Diever. “De wolf in de wei en de koeien op stal? Is dat wat we willen?”, vroegen boeren zich af.

“Nee, dat willen we niet. BVNL eist van de minister dat hij met een plan komt om het vee van boeren te beschermen tegen de oprukkende wolven”, aldus Wybren van Haga, die vaststelt dat het advies van zogeheten ‘wolvenexperts’ naar het Rijk der Fabelen kan worden verwezen. “Zij stelden dat zodra wolven zich in een gebied hebben gevestigd, ze alleen jagen op wilde prooidieren en dat ze vee links zouden laten liggen. Dat is complete kolder, waardoor de boeren er in regio’s met wolven er nóg een probleem bij hebben.”

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van landbouw, inzake aanvallen van wolven op vee:

1) Bent u bekend dat er steeds vaker aanvallen van wolven plaatsvinden op vee en dat de emoties onder verontruste boeren hoog oploopt? 

2) Welke informatie heeft u inmiddels van Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) ontvangen inzake de specifieke situatie in Drenthe rondom de wolf? 

3) Hoe kunt u de provincie helpen met het uitzoeken wat er in juridische zin wél mogelijk is om het vee van boeren te beschermen? Graag een gedetailleerd antwoord. 

4) Welke harde garanties qua bescherming van het vee gaat u boeren geven? Graag een gedetailleerd antwoord. 

5) Wat vindt u van het feit dat zogeheten ‘wolvenexperts’ de plank hebben misgeslagen aangezien wolven niet alleen in het wild levende prooidieren verorberen, maar ook het vee van onze boeren? Graag een gedetailleerd antwoord. 

6) Kunt u duidelijk antwoorden op de vraagstelling van boeren: ‘De wolf in de wei en de koeien op stal? Is dat wat we willen?’

7) Bent u bereid om Europese regels ter bescherming van de wolf terzijde te schuiven, als het vee van boeren niet kan worden beschermd tegen de vraatzucht van de wolf? Graag een stukje duidelijkheid hieromtrent, want het kan toch nooit de bedoeling zijn dat schapen en koeien uit het (Drentse) landschap verdwijnen vanwege de wolf?

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.