Rechtsstaat onder druk – meer capaciteit OM en hogere strafmaat zijn nodig

De staat van de rechtsstaat wordt op een aantal fronten bedreigd. Olaf Ephraim stelt de ondermijnende criminaliteit, de lage pakkans en strafmaat, polarisatie en de lange doorlooptijden van rechtszaken aan de kaak. BVNL pleit voor meer capaciteit bij het OM en een hogere strafmaat – zodat criminelen geen vrij spel krijgen in Nederland.

Bestraffing is het topje van de ijsberg
In Nederland wordt slechts het topje van de ijsberg van de criminaliteit bestraft. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zowel kwantitatief, als kwalitatief te weinig capaciteit bij de opsporing, waardoor veel criminaliteit onbestraft blijft. Daarom roept BVNL op om de capaciteit van het OM fors uit te breiden en de strafmaat te verhogen, om te voorkomen dat criminelen vrij spel krijgen in ons land. 

Ook moet het voor de burger betaalbaar blijven om zijn recht te halen en moeten de doorlooptijden van rechtszaken aanzienlijk verhoogd worden. BVNL vindt het ongekend dat Haags politicus Richard de Mos al meer dan drie jaar achtervolgd wordt door beschuldigingen, omdat de rechtszitting op zich laat wachten. Dit heeft namelijk verstrekkende gevolgen, zoals trial by media en de uitsluiting van Hart voor Den Haag/Groep De Mos, ondanks de verkiezingsoverwinning van de grootste partij in de stad. 

Polarisatie
Ondertussen keldert het vertrouwen in de politiek en de rechtsstaat tot een dramatisch dieptepunt. Bedreigingen jegens zorgpersoneel, politieagenten, advocaten en politici nemen toe. Deze zomer nog drong een man met geweld het huis van Wybren van Haga binnen. “Laten wij, de politiek maar ook de media alsjeblieft stoppen met elkaar te framen en demoniseren. Het is eten van een leeg bord”, aldus Olaf Ephraim. Ondertussen moeten wij ook kritische vragen durven blijven stellen over de onpartijdigheid van media en rechters. In het belang van onze rechtsstaat.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.