Opnieuw rellen na voetbalzege – BVNL pleit voor gebiedsverboden

Nu de ME voor de tweede keer in een aantal dagen tijd in diverse steden moet ingrijpen, na een gewonnen wedstrijd van Marokko, wil BVNL keiharde maatregelen.

Genoeg is genoeg
Wybren van Haga wil van de minister van Justitie en Veiligheid weten hoe zij het probleem van de rellende jongeren gaat aanpakken. “Steeds is het dezelfde groep relschoppers die het voor welwillenden verziekt. Waar blijven maatregelen zoals gebiedsverboden, boetes en harde straffen? Genoeg is genoeg”, aldus Van Haga, die ook wil onderzoeken hoe bij recidive en dubbele paspoorten het Nederlands paspoort afgenomen kan worden.

BVNL wil de rellende jongeren ook materiële zaken afnemen. “Wij moeten dit soort tuig daar pakken waar het pijn doet, het afnemen van bijvoorbeeld hun scooters en andere zaken die vaak als statussymbool gelden kan daarbij helpen”, denkt Van Haga.

BVNL wijst ook op de miljoenen euro’s die zijn geïnvesteerd in tal van buurthuizen, sportveldjes en andere voorzieningen. “Dit normloze gedrag moet niet gefaciliteerd worden, maar hard en doeltreffend worden aangepakt. Wij willen dat ouders meer verantwoordelijk worden gesteld voor het gedrag van hun kinderen, bijvoorbeeld door hen financieel aansprakelijk te stellen voor veroorzaakte schade, of door ouders van minderjarigen die dit soort grensoverschrijdend gedrag vertonen bij recidive te korten op de bijstand.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.