Schandalig overheidsfalen rondom de beveiliging van de broer, advocaat en vertrouwenspersoon kroongetuige: Minister Yesilgöz en verantwoordelijke ambtenaren moeten opstappen

Drie maal kon de onderwereld toeslaan. Binnen korte tijd werd er succesvol een aanval gepleegd op de levens van de broer, advocaat en vertrouwenspersoon van de kroongetuige Nabil B. De veiligheid van advocaten, rechters en officieren van justitie staat ernstig onder druk. Wybren van Haga: “De overheid heeft op schandalige wijze gefaald in de beveiliging van Reduan, Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Het zoveelste dossier waarop de overheid keihard faalt; dit keer met dodelijke gevolgen. Het stelsel beveiligen en bewaken moet grondig op de schop. Wat BVNL betreft worden de verantwoordelijke ambtenaren ontslagen en treedt de minister af.” 

Dodelijk overheidsfalen
Er is geen sprake van een incident. Er is een structureel probleem in de beveiliging van publieke functionarissen. Uit het snoeiharde OVV-rapport blijkt dat het stelsel van bewaken en beveiligen keihard faalt. Zo blunderde het OM vier keer met het verspreiden van foto’s van de kroongetuige. Onlangs zeiden zijn advocaten dat de staat ‘ontluisterend onrechtvaardig en onmenselijk’ omspringt met kroongetuige Nabil B. in de grote liquidatiezaak tegen Ridouan Taghi en 16 medeverdachten. BVNL haalt hard uit naar het kabinet: het overheidsfalen rondom de beveiliging van de naasten van een kroongetuige heeft geresulteerd in het verlies van drie levens. Wybren van Haga vraagt minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe zij de aanbevelingen van de OVV zo snel mogelijk gaat uitvoeren. Bovendien vindt BVNL het niet meer dan logisch dat de staat met schadevergoedingen komt voor de nabestaanden.

Veiligheid advocaten garanderen
De minister moet er alles aan doen om te voorkomen dat de onderwereld nog een keer kan toeslaan. Advocaten moeten in veiligheid hun werk kunnen doen. Zij hebben nu het gevoel dat de dreiging hoog is en blijft, terwijl de bescherming tekort schiet. Uit het rapport van de Onderzoeksrraad van de Veiligheid blijkt dat: 

  • er wordt gewerkt op basis van aannamen i.p.v. feiten; 
  • medewerkers relevante informatie niet met elkaar delen;
  • er concrete dreigingsinformatie ontbreekt op basis waarvan ernst en waarschijnlijkheid van dreiging moet worden vastgesteld;
  • het OM wijst naar de NCTV en andersom;
  • de beveiliging is ongestructureerd en wordt niet geëvalueerd;
  • en ronduit choquerend: de zorgen van de te beveiligen personen worden totaal niet serieus genomen. 

Dit zijn fouten van ongekende omvang. BVNL-Kamerlid Van Haga: “Dit dossier is een schande voor de rechtsstaat. Gemaakte excuses vanuit de minister zijn op zijn plaats, maar onvoldoende. Er moeten echt grote veranderingen doorgevoerd worden bij het OM om de beveiliging van advocaten strikter en gestructureerder te laten verlopen. In het belang van onze vrijheid en veiligheid.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.