BVNL wil toezicht op zedendelinquenten intensiveren

Petitie ‘Zedendelinquenten beter monitoren’ bijna 64.000 keer ondertekend.

De petitie van Tweede Kamerlid Wybren van Haga en topmodel Kim Feenstra die oproept om zedendelinquenten beter te monitoren is bijna 64.000 keer getekend. Vanavond debatteert de Kamer over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak over de moord op Gino.

Nederland reageerde geschokt op het nieuws dat het 9-jarige jongetje werd misbruikt en vermoord. Schokkend was ook dat de dader al eerder was veroordeeld voor mishandeling en misbruik van jonge kinderen. Helaas komt het vaker voor dat veroordeelde zedendelinquenten vergelijkbare misdrijven plegen, ofwel recidiveren.

Onvoldoende zicht op recidivegevaar
“Er is in Nederland onvoldoende zicht op de groep zedendelinquenten met een recidivegevaar. BVNL stelde daar al Kamervragen over. Slechts een beperkt deel van de zedendelinquenten krijgt bijzondere voorwaarden opgelegd bij voorwaardelijke veroordeling, strafbeschikking, voorwaardelijk sepot, of schorsing van de voorlopige hechtenis”, aldus Van Haga, die veel vaker bijzondere voorwaarden wil opleggen. “Denk hierbij aan een gebiedsverbod, een verplichting tot behandeling door een zorginstelling, of een verbod op contact leggen met bepaalde personen.” 

Wat BVNL betreft is het risico voor de samenleving te groot als potentieel gevaarlijke delinquenten na verloop van tijd zonder toezicht weer vrij rondlopen. Bij het debat zal BVNL drie moties indienen: voor intensivering van het toezicht op zedendelinquenten, voor onderzoek naar hoe betrokken organisaties, zoals OM, politie, reclassering, zorginstellingen, gevangenissen en gemeenten, beter kunnen samenwerken ten behoeve van het monitoren van zedendelinquenten, en voor onderzoek naar hoe het vaststellen en updaten van risicogroepen kan worden verbeterd.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.