BVNL wil spoeddebat met minister Yesilgöz: “Onacceptabel dat aanklager OM bij actie van Extinction Rebellion was.”

BVNL wil van minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) opheldering over het feit dat Winfried Korver, advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie in Den Bosch, zaterdag als sympathisant van Extinction Rebellion aanwezig was bij hun protest in Den Haag. Opmerkelijk, omdat juist via het OM de politie op de demonstranten is afgestuurd.

“De politieke kleur die het Openbaar Ministerie aanneemt is volstrekt onaanvaardbaar en schaadt het vertrouwen in de rechtsstaat, die gebaat is bij een onafhankelijk en politiek kleurloos OM”, aldus Wybren Van Haga, die gisteren al aangekondigde dinsdag in de Tweede Kamer een debat aan te vragen over de vrijbrief voor klimaathooligans: “Het Openbaar Ministerie laat politieagenten keihard vallen!” 

Met verbazing heeft BVNL kennisgenomen van het besluit van het Openbaar Ministerie, om zaterdag op dezelfde dag van de aanhoudingen van 1500 wetsovertredende klimaathooligans van Extinction Rebellion meteen te zeggen dat zij niet verder worden vervolgd

Zoveelste dwaling van het OM
“Naast het gegeven dat deze zoveelste dwaling van het OM een vrijbrief vóór klimaathooligans is om de wet stelselmatig te overtreden, is het ook nog eens een keiharde klap in het gezicht van de politie, die er zaterdag alles aan gedaan heeft om de orde te handhaven. Veel agenten werden ingezet en er volgden vele aanhoudingen, echter vanwege het zogenaamd vreedzame karakter werd bijna niemand vervolgd. Dit doet wat met de motivatie van politieagenten, stelt politievakbond ACP volkomen terecht”, vindt Van Haga. “Minister Yesilgöz mag komen uitleggen hoe ze het OM ter verantwoording gaat roepen over deze dwaling en hoe zij pal achter de hardwerkende en veelal in onderbezetting opererende agenten zal gaan staan.” 

Meten met twee maten 
Bovendien kan BVNL zich niet aan de indruk onttrekken dat het Openbaar Ministerie politiek gekleurd is en zich daardoor laat leiden bij het nemen van beslissingen. 

“Afgelopen zaterdag blokkeerden actievoerders voor de zevende keer de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Een klein groepje liep daarbij ook in de tunnelbak van de A12, terwijl er nog verkeer reed. Volgens een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen was er in die tunnelbak ook een jong kind aanwezig. Maar alle 1500 aangehouden personen komen hiermee weg. Leg dat eens uit aan de Blokkeerfriezen die destijds wél keihard zijn aangepakt. Dat is gewoon meten met twee meten. En dat gevoel wordt gevoed als aanklagers van het OM doodleuk mee demonstreren met wetsovertredende klimaatfanaten. Een OM onwaardig.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.