BVNL wil noodplan voor aanpakken toenemende criminaliteit in Limburg

Gemeenten in Zuid-Limburg lopen het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat blijkt uit de Onderwereldkaart, een onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten ondermijnende criminaliteit in Nederland. Opvallend is dat naast Heerlen nog drie gemeenten in Zuid-Limburg in de top tien voorkomen: Kerkrade (2), Sittard-Geleen (7) en Brunssum (9). Ook Roermond staat in de top 10.

Grenscontroles
“De Limburgse gouverneur Emile Roemer moet gehoord worden in zijn noodkreet richting het kabinet om meer mankracht in te zetten om criminelen het hoofd te bieden,” aldus Wybren van Haga, die pleit voor het invoeren van grenscontroles. “Roemer stelt terecht dat het met heel veel onbewaakte grensovergangen heel gemakkelijk is om ondermijning in Limburg te organiseren.”

Daarnaast wil BVNL dat minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) eindelijk werk maakt van het versterken van het politieapparaat. Van Haga: “Verkiezing op verkiezing horen we dat haar partij werk wil maken van het verbeteren van de veiligheid. Dan nu ook boter bij de vis: méér politie bij, het versterken van de rechterlijke macht en de recherche.”

Vragen van BVNL aan de minister van Justitie en Veiligheid inzake oververtegenwoordiging Limburg op de Onderwereldkaart:

1) Bent u bekend met de Onderwereldkaart?

2) Bent u bekend met de noodkreet vanuit Limburg inzake de oververtegenwoordiging van deze provincie op de Onderwereldkaart, waarbij naast Heerlen nog drie gemeenten in Zuid-Limburg in de top tien voorkomen: Kerkrade (2), Sittard-Geleen (7), Brunssum (9) en Roermond (10)?

3) Bent u bekend met het feit dat het door heel veel

onbewaakte grensovergangen heel gemakkelijk is om ondermijning in Limburg te organiseren? Zo ja, heeft u de bereidheid om grenscontroles in te voeren? Graag een gedetailleerd antwoord.

4) Bent u bekend met de noodkreet van de gouverneur van Limburg: méér politie, het versterken van de rechterlijke macht en de recherche? Zo ja, hoe gaat u gehoor geven aan deze noodkreet? Graag een gedetailleerd antwoord. 5) Welke stappen gaat u ondernemen om de toenemende (drugsgerelateerde) criminaliteit het hoofd te bieden? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.