BVNL wil debat over paspoortvervalsingspraktijken

In meerdere gemeenten leveren ambtenaren in ruil voor geld paspoorten en rijbewijzen op bestelling. Staatssecretaris Van Huffelen meldde de Kamer begin juli al dat er ‘structurele problemen’ zijn met de manier waarop in Nederland paspoorten uitgegeven worden, met ‘fouten en fraude’.

Vandaag bleek het weer raak in Den Haag. Een 32-jarige gemeenteambtenaar is aangehouden op verdenking van het voorhanden hebben en afleveren van valse reisdocumenten en rijbewijzen. Wybren van Haga wil een debat over het systeem wat volgens hem ‘zo lek als een mandje is’.

De man uit Den Haag werkte sinds maart als uitzendkracht bij de gemeente. Het vermoeden bestaat dat hij tegen betaling valse papieren leverde. De vermeende fraude kwam aan het licht bij een controle door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De aanhouding van de Hagenaar is opvallend. In 2020 werd ambtenaar Mildred van D. ook al aangehouden, omdat ze paspoorten kloonde, waaronder voor Nederlands meest beruchte crimineel, Ridouan Taghi. Nadat ze betrapt was, mocht ze nog vier jaar bij de gemeente blijven werken.

Heilige graal
“Met een op deze manier verkregen paspoort kan een crimineel bijvoorbeeld de grens over en buiten het bereik van politie en justitie doorgaan met criminele activiteiten.” Er zijn tientallen gevallen bekend, stelde staatssecretaris Van Huffelen. “En het vermoeden is dat dit aantal waarschijnlijk nog zal oplopen.” Voor BVNL is de nieuwste paspoort-affaire in Den Haag aanleiding om een debat aan te vragen over de structurele problemen in heel Nederland. Van Haga: “Voor topcriminelen is een vals reisdocument de heilige graal en hét middel om uit handen van politie en justitie te blijven. Het systeem is zo lek als een mandje en de staatssecretaris agendeert het probleem wel, maar komt vervolgens met nul komma nul concrete oplossingen. De criminelen lachen zich natuurlijk een kriek om zoveel ‘daadkracht’.”

“De ondermijning in dit land is nu ook onze stadhuizen binnengedrongen en corrupte ambtenaren faciliteren het dat het een lieve lust is. Het kabinet moet heel snel met maatregelen komen om het tij te keren voordat het land definitief in handen is gevallen van de georganiseerde misdaad en de Mocro-maffia. Advocaat Derk Wiersum is geliquideerd, Peter R. de Vries is vermoord en kroonprinses Amalia wordt ernstig bedreigd. Waar eindigt dit?”

BVNL heeft een debat aangevraagd.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.