BVNL stelt Kamervragen over zaak De Mos

Wybren van Haga: “Wietkwekers en drugsdealers ontlopen straf, hardwerkend politicus slachtoffer proefproces.”

Het Haagse OM laat tientallen verdachten zonder straf wegkomen, omdat het de voorkeur geeft aan zaken die ‘nog belangrijker’ worden geacht. Onder meer vermoedelijke eigenaren van een wietkwekerij en drugsdealers ontlopen daardoor zeker een veroordeling.

Niet-ontvankelijk door personeelstekort
Het Openbaar Ministerie vroeg zich in die zaken, die meer dan vier jaar oud zijn, ‘niet-ontvankelijk’ te verklaren aan de rechtbank. Reden: personeelstekort. Daardoor zijn er 53 rechtszaken zonder strafeis afgehamerd. Zo worden bijvoorbeeld een Colombiaan, Brit en een Hagenaar die in 2017 ruim 5000 gram en/of 8300 milliliter cocaïne in hun bezit hadden niet vervolgd. Die harddrugs zouden ze ook nog eens hebben verhandeld of zelf bereid. Een man uit Den Haag die in 2015 in Waddinxveen vermoedelijk een hennepkwekerij beheerde, heeft ook het geluk aan zijn zijde. De zogenaamde pluk-ze-boete van ruim 28.000 euro gaat de prullenbak in. Voor het bezit van ruim 1500 hennepplanten in Ter Aar in 2018 wordt een ’s-Gravenzander ook niet verder vervolgd. Een woordvoerder van het OM in Den Haag stelt dat de beslissing ‘pijn doet, maar dat ze helaas ruimte moeten maken voor zaken die ze nog belangrijker vinden.’

Democratie wordt geweld aangedaan
“Een totaal bezopen actie, zeker als je aan de andere kant ziet dat er al jarenlang tientallen rechercheurs in een miljoenen euro’s kostend onderzoek bezig zijn met de Haagse politicus Richard de Mos”, aldus Van Haga, die wijst op het feit dat het OM vrijdag bij de regiezitting tegen De Mos & Co ook nog eens gesteld heeft geen splinter aan bewijs, maar slechts ‘sterke aanwijzingen’ te hebben. “Voor een proefproces over wat wel of niet mag wat betreft donaties aan een lokale partij wordt alles uit de kast getrokken, terwijl men échte criminelen doodleuk laat lopen. Totaal onverkwikkelijk, zeker ook omdat de grootste partij uit de Hofstad hierdoor niet in het stadsbestuur zit en de democratie geweld wordt aangedaan.”

Vragen van BVNL aan de minister van Veiligheid en Justitie inzake laten lopen échte criminelen, door focus op zaak De Mos: 

1) Bent u bekend met het bericht dat justitie 53 zaken heeft geschrapt, waardoor o.a. wietkwekers en drugsdealers hun straf ontlopen?

2) Bent u ook bekend met het bericht dat er geen bewijzen tegen De Mos zijn

3) Kunt u duiden waarom een hardwerkend lokaal politicus voor het ophalen van wat donaties in een proefproces wél voor het hekje staat en échte criminelen de dans ontspringen? Graag een gedetailleerd antwoord.  

4) Hoeveel rechercheurs zijn belast met de zaak De Mos, of hoeveel zijn dat er geweest? 

5) Wat zijn de totale kosten van het jarenlange onderzoek naar De Mos & Co?

6) Vindt u het zelf uitlegbaar dat échte criminelen de dans ontspringen? Zo nee, wat gaat u in de toekomst doen om het schrappen van echte zaken te voorkomen?

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.