BVNL over vrijbrief voor klimaathooligans: “Het Openbaar Ministerie laat politieagenten keihard vallen!”

Met verbazing heeft BVNL kennisgenomen van het besluit van het Openbaar Ministerie om gisteren op dezelfde dag van de aanhoudingen van 1500 wetsovertredende klimaathooligans van Extinction Rebellion meteen te zeggen dat zij niet verder worden vervolgd.

“Naast het gegeven dat deze zoveelste dwaling van het OM een vrijbrief vóór klimaathooligans is om de wet stelselmatig te overtreden, is het ook nog eens een keiharde klap in het gezicht van de politie, die er gisteren alles aan gedaan heeft om de orde te handhaven. Veel agenten werden ingezet voor handhaving van de openbare orde. Er volgden vele aanhoudingen, echter vanwege het zogenaamd vreedzame karakter werd bijna niemand vervolgd. Dit doet wat met de motivatie van politieagenten, stelt politievakbond ACP volkomen terecht”, aldus Wybren van Haga, die dinsdag in de Tweede Kamer bij de regeling van werkzaamheden een spoeddebat zal aanvragen met minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid). “Zij mag komen uitleggen hoe ze het OM ter verantwoording gaat roepen over deze dwaling en hoe zij pal achter de hardwerkende en veelal in onderbezetting opererende agenten zal gaan staan.” 

Meten met twee maten 
Bovendien kan BVNL zich niet aan de indruk onttrekken dat het Openbaar Ministerie politiek gekleurd is en zich daardoor laat leiden bij het nemen van beslissingen. 

“Afgelopen zaterdag blokkeerden actievoerders voor de zevende keer de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Een klein groepje liep daarbij ook in de tunnelbak van de A12, terwijl er nog verkeer reed. Volgens een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen was er in die tunnelbak ook een jong kind aanwezig. Maar alle 1500 aangehouden personen komen hiermee weg. Leg dat eens uit aan de Blokkeerfriezen die destijds wél keihard zijn aangepakt. Dat is gewoon meten met twee meten. Een OM onwaardig.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.