Belang van Nederland: “Criminele regelneef moet op water en brood i.p.v de lakens uitdelen”

Belang van Nederland reageert geschokt op het nieuws (1) dat een beruchte topcrimineel de lakens uitdeelt in de gevangenis in Zaanstad. Er wordt gebeld met illegale gsm’s, geïntimideerd en afgeperst. Bovendien heeft de gedetineerde toegang verkregen tot data van de gevangenis en kon zo bij informatie over andere gedetineerden én personeelsleden. 

“Buitengewoon schokkend en volstrekt onaanvaardbaar. Een gevangenis moet geen Luilekkerland zijn vanwaaruit men de criminele activiteiten doodleuk denkt voort te zetten, maar een oord waar zo sober mogelijk een opgelegde straf wordt uitgezeten”, aldus Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die middels schriftelijke vragen opheldering wil van minister Grapperhaus. 

De voorman van Belang van Nederland wijst daarbij ook op het feit dat het justitieel complex Zaanstad al langer onder vuur ligt. Zo werden in de laatste jaren meerdere personeelsleden weggestuurd wegens een relatie met gedetineerden. In juli ging het zelfs om de dochter van een afdelingshoofd die een relatie had met een draaideurcrimineel. Vorig jaar werd een medewerkster ontslagen wegens een relatie met een zedendelinquent. 

“Dit wanbeleid moet daadkrachtig bestreden worden”, aldus Van Haga, die ook opheldering wil over het mishandelen van één van de melders. “Ondanks het feit dat het voorval op camera is vastgelegd, volgde geen sancties richting de daders. Dat zijn toestanden die je in Mexicaanse gevangenissen verwacht. Daar worden personeelsleden en medegedetineerden straffeloos geïntimideerd en afgeperst, maar zoiets verwacht je niet in een rechtsstaat die Nederland zegt te zijn”.

(1) https://www.telegraaf.nl/nieuws/1001864476/beruchte-topgangster-deelt-lakens-uit-in-bajes-zaanstad-de-r-bepaalt-wat-er-gebeurt

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.