“Opnieuw wordt de democratie opzijgezet en de burger geschoffeerd”
Als het aan Johan Talsma, ondernemer en voormalig BVNL-raadslid, ligt, komt er geen AZC in Dokkum. Het Centraal Opvang orgaan Asielzoekers (COA) wil dat de gemeente Noardeast-Fryslân in Dokkum een permanente opvanglocatie opent voor 250 asielzoekers. Dat 80 procent van de inwoners daar helemaal niet op zit te wachten, doet er niet toe. Talsma neemt het heft in eigen handen en start een crowdfunding voor een juridisch proces.
“Dit is dus PRECIES de reden dat ik onlangs mijn raadszetel heb opgegeven”, benadrukt Talsma. “Ons openbaar bestuur neemt een loopje met de democratie. De inwoners van Noardeast-Fryslân hebben zich in een enquête luid en duidelijk uitgesproken over dit plan voor een azc. Een overweldigend NEE was het antwoord. Maar het is inspraak voor de bühne. Bij een onwelgevallige uitslag is de gemeente Oost-Indisch doof voor de stem van de burger. En dan vraagt men zich af waar het vertrouwen in de politiek gebleven is?”
Dat Talsma niet langer gemeenteraadslid is, wil niet zeggen dat hij zich niet meer inzet voor de gemeenschap. “Van de politiek moeten we het gewoon niet meer hebben”, aldus Talsma, “Als burgers moeten we het zelf gaan doen. De regie terugpakken. Wij zijn het volk, dus wij vertegenwoordigen onszelf wel. Daarom start ik een proces tegen de gemeente voor het doordrukken van dit plan tegen de wil van de inwoners. Wij maken ons zorgen over de veiligheid en de overlast die een grootschalige asielopvang met zich meebrengt. Als gemeenschap hebben we de verantwoordelijkheid en de plicht om met elkaar een veilige leefomgeving te waarborgen. De bezwaren die mensen hebben zijn gegrond en daar moet naar geluisterd worden. We zien op andere plekken in Nederland hoe wijken en gemeenten ontwricht raken door het onverantwoorde asielbeleid dat hen wordt opgedrongen. Dat kunnen wij hier voorkomen door samen een vuist te maken.”
Met zijn crowdfunding wil Talsma geld ophalen voor zijn aanklacht tegen de gemeente. Hij krijgt steun van verschillende ondernemers uit de regio, die ook bereid zijn een duit in het zakje te doen om de lokale economie en het vestigingsklimaat te beschermen tegen de nadelige gevolgen van een azc. “Als dit zo doorgaat pakken onze waardevolle ondernemers straks hun biezen. Dat kunnen wij ons als gemeente niet permitteren. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we met een goede advocaat de gemeente kunnen terugfluiten.” Talsma wijst er ook op dat het recent gepresenteerde nieuwe coalitieakkoord korte metten maakt met de omstreden Spreidingswet voor asielzoekers. “Er gaat een andere wind waaien in Nederland. Er is geen plaats meer voor asieldwang- en drang. Dat is de nieuwe realiteit en de gemeente kan dat maar beter snel accepteren.”