Rob Heilbron lijsttrekker BVNL Amsterdam

Oud-topzeiler Rob Heilbron (76) wordt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker van Belang van Nederland. De man die in de jaren ’80 het iconische surfmerk O’Neill in Nederland introduceerde wil van Amsterdam weer een vrolijke stad maken. Een stad waar succesvol zijn weer moet kunnen.

“Het linkse stadsbestuur is helemaal aan het doordraaien. We zijn de duurste stad om je auto te parkeren, windmolens worden in je maag gesplitst, er is geen betaalbare woning te krijgen en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam ligt op ramkoers met de politie. Ze stuurt voortaan waarnemers met de dienders mee, om te kijken of ze niet per ongeluk iemand etnisch profileren. Een totaal gebrek aan vertrouwen!”, aldus Heilbron, die stelt dat het huidige stadsbestuur er niet is voor de Amsterdammers. “Niemand durft te zeggen dat de aanhoudende bevolkingsgroei slecht is voor stad. We hebben ons absorptievermogen allang bereikt, er moet een einde komen aan de instroom van nieuwkomers om onze stad leefbaar te houden. Daarom moet het Rijk de wettelijke taakstelling voor het opvangen van statushouders schrappen en krijgen Amsterdammers bij nieuwbouwprojecten voorrang op een woning.” 

Ondernemers krijgen ruim baan

Belang Van Nederland wil dat Amsterdam weer een stad wordt waar ondernemers en hardwerkende mensen met ambitie zich thuis voelen. Het moet afgelopen zijn met hinderlijke ambtelijke obstructie en Kafkaëske vergunningsprocedures. Amsterdam is niet het eigendom van bange bureaucraten maar van de mensen die daar wonen en belasting betalen. Deze groep is lang genoeg weggepest en dat moet veranderen. 

“Uiteraard zullen we er zijn voor de ondernemers. Bedrijven zorgen voor werkgelegenheid. Van de multinational- tot de bakker op de hoek. Onnodige regels willen we schrappen en de vergunningsplicht wordt waar mogelijk vervangen door een meldplicht. Door minder regels en lage lasten krijgen de ondernemers meer ruimte”, aldus Heilbron, die weet waar hij het over heeft. Hij is zijn hele leven lang al ondernemer. Dat hij als geen ander ondernemers begrijpt, blijkt onder andere uit zijn pas verschenen en enthousiast ontvangen biografie Winnen! (1). Daarnaast weet hij als voormalig Topsporter wat sport voor de samenleving betekent en in het bijzonder voor de jeugd.

Erfpacht afschaffen 

“Huiseigenaren die de erfpacht eeuwigdurend hebben afgekocht krijgen de grond onder hun woning in bezit”, aldus Heilbron, die wijst op het feit dat erfpacht een heel groot dossier in Amsterdam is waar 150.000 huiseigenaren mee te maken hebben. “In 2017 besloot de gemeente om na 120 jaar een nieuw erfpachtstelsel in te voeren. Woningbezitters konden hierdoor overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. Belang van Nederland vindt het proces rondom de besluitvorming van dit nieuwe stelsel niet duidelijk en eist transparantie”.

Andere speerpunten 

Verder zet Belang Van Nederland in op het verbeteren van de veiligheid, onder andere door meer wijkagenten en handhavers op straat. Ook wil BVNL inzetten op het verbeteren van het openbaar vervoer. Zo moet er een lightrail verbinding komen via Halfweg, Spaarnwoude, Haarlem en Bloemendaal naar badplaats Zandvoort, inmiddels omgedoopt tot Amsterdam Beach. 

In actie tegen toenemend antisemitisme en homohaat

Heilbron, maakt zich grote zorgen over het toenemend antisemitisme in de stad. “Mijn halve familie is vergast in de Tweede Wereldoorlog, dan is het extra pijnlijk dat uit onderzoek blijkt dat het niet best gesteld is met de situatie van Joodse Amsterdammers. Zo voelen vele Joodse Amsterdammers zich niet veilig en zien velen het nut van melden van antisemitische incidenten bij bijvoorbeeld CIDI of de politie niet in”, aldus Heilbron. Ook ergert hij zich aan de voortdurende homohaat.

Amsterdam niet langer drugshoofdstad van Europa

Amsterdam heeft een slecht imago in de wereld en dat komt voornamelijk door de drugshandel. Het type toerisme is daardoor goedkoop en ranzig, naast het kopen van drugs besteden ze weinig of niks in de stad. Ook de Wallen hebben een opfrisser nodig. Het is daar altijd overvol, de bewoners ondervinden zware overlast en bovendien is er sprake van mensensmokkel. 

Van Haga enthousiast: ‘2 tot 3 zetels realistisch’ 

Vanuit de Tweede Kamer reageert partijleider Wybren van Haga enthousiast over het lijsttrekkerschap van Heilbron. “We hebben met Rob een flamboyante rasondernemer, die echt wat moois kan gaan neerzetten in de hoofdstad. Binnenkort presenteert BVNL haar verkiezingsprogramma en ook op de kandidatenlijst zullen we nog met een aantal verrassingen komen”, aldus Van Haga, die stelt dat het behalen van 2 tot 3 zetels meer dan realistisch is. “We hebben al ontzettend veel leden in Amsterdam en merken dat ons geluid aanslaat.” 

(1) De biografie van Rob Heilbron is getiteld Winnen! Het roerige leven van de man achter O’Neill en Sapph, is in 2021 verschenen bij Uitgeverij Prometheus en overal verkrijgbaar. Voor een gratis recensie-exemplaar kunt u zich wenden tot Uitgeverij Prometheus: (020) 6241934.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.