BVNL Haarlem: “GroenLinks-voorstel hoofddoek bij boa’s in uniform slecht idee!”

Raadslid Joey Rademaker: “Uniformen van boa’s moeten neutraal zijn”

GroenLinks komt in navolging van andere steden, zoals Den Haag (1), met het voorstel (2) om boa’s in Haarlem een hoofddoek of keppeltje te laten dragen.

Raadslid Joey Rademaker van BVNL Nederland vindt het dragen van een hoofddoek of ander religieus symbool voor boa’s in uniform geen goed idee.
“Uniformen van de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) moeten neutraliteit uitstralen. Daar hoort geen hoofddoek of wat voor toevoeging dan ook bij, wat ons betreft. Daarom heet het uniform,” aldus het raadslid die net als VVD-minister Yesilgöz (Veiligheid & Justitie) vindt dat een hoofddoek voor functies waarbij de overheid zich in de openbare samenleving met een uniform manifesteert, ongeschikt is. Voor veel andere functies, waar geen uniform voor nodig is of waar de uitstraling van neutraliteit minder van belang is, zijn hoofddoekjes of andere religieuze uitingen geen punt van discussie, zo stelt hij. “Religieuze symbolen als een hoofddoek, een keppeltje of een kruis zijn ongeschikt omdat de boa’s gezag, neutraliteit en veiligheid moeten uitstralen.”

Europese Hof

BVNL Haarlem wijst ook op het feit dat het Europese Hof heeft vastgesteld dat overheden ambtenaren, ook die achter de schermen werken en dus in zekere zin ‘onzichtbaar’ zijn, mogen verbieden om een religieuze uitingen te dragen. (3)
“Personeel in dienst van de overheid moeten het dienen van publieke belang op één zetten.”

(1) https://www.ad.nl/den-haag/haagse-boas-mogen-hoofddoek-of-keppeltje-dragen-belangrijk-dat-iedereen-zichzelf-kan-zijn~a6b64b01/

(2) https://m.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20240104_56630968?utm_source=google&utm_medium=organic

(3) https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5421404/hoofddoek-dragen-als-ambtenaar-mag-verboden-worden

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.