BVNL gaat graag naar de inwoners toe. Nu is het ook de beurt aan het stadsbestuur, zegt fractievoorzitter Joey Rademaker. “In het coalitieprogramma stelt het college het participatiebeleid te willen vernieuwen. Ze willen in een vroeg stadium ideeën, wensen en belangen ophalen, maar als je alleen maar kijkt hoe betaald parkeren door de strot van automobilisten wordt geduwd, dan mag je concluderen dat Haarlemmers niets te zeggen hebben.”
Donderdag komt Rademaker met voorstellen om de Haarlemmers meer invloed te geven. “Een burgerjury, een burgerbegroting: zo moeilijk is het niet.”
Burger staat na het stemmen buitenspel
In het initiatiefvoorstel ‘Gooi die luiken open’ wil BVNL de kiezers bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet alleen laten stemmen op personen en partijen, maar ook op onderwerpen. Uit een lijst met onderwerpen waar het stadsbestuur z’n best voor gaan moet gaan doen.
“Prima om op een partij te stemmen en ik hoop dat iedereen in 2026 voor BVNL kiest, maar vaak staat de agenda van de burger na het stemmen buitenspel”, zegt Rademaker. “Ik vind dat er bij de stempas straks ook een lijst met onderwerpen moet komen, waaruit de inwoners kunnen kiezen. Een top drie van zaken die geregeld moeten worden. Als ze duidelijk kiezen voor bijvoorbeeld het afschaffen van betaald parkeren, verkeersveiligheid of afvalproblematiek, dan is dat een leidend signaal voor het stadsbestuur.”
De voorman van BVNL Haarlem wil verder. De politiek moet van onder naar boven werken. De samenleving bepaalt de agenda en beslist. Daarom wil Rademaker een burgertop, een burgerbegroting en een burgerjury.
Werkgroepen
Bij een burgertop worden burgers bij elkaar geroepen om belangrijke thema’s in de wijk of zelfs de stad te bespreken. Nu zijn werkgroepen in Haarlem niet nieuw, maar er wordt niet goed mee omgegaan, meent Rademaker. “Organiseer inzake de beslissing wel of geen betaald parkeren een burgertop, die wordt afgesloten met een burgerbesluit, dat recht doet aan die top.”
Beproefd
Ook wil BVNL Haarlem een burgerbegroting, waarbij Haarlemmers zelf beslissen over wat er met een klein deel van het miljardenbudget van de stad gebeurt. En een burgerjury met pakweg 150 mensen gaat wat de partij betreft elk jaar beoordelen hoe het Haarlemse stadsbestuur met al dat geld is omgegaan.
Zeker zo belangrijk voor BVNL Haarlem wordt de ‘omgekeerde toets’, door Rademaker ook omschreven als ‘de luiken open’. Het plan: niet de regels staan voortaan centraal, maar de vraagstukken die opgelost moeten worden. “Ga met elkaar op zoek naar pragmatische oplossingen en kijk dan hoe die zijn in te passen.”
Invloed
Rademaker heeft al die vernieuwingen niet zelf verzonnen. Ze zijn in de praktijk beproefd, soms in een kleinere gemeente als Heerhugowaard, soms door een grote stad als Rotterdam. Het gaat hem erom dat de inwoners van Haarlem meer invloed krijgen op het beleid. “En dat is echt niet altijd zo moeilijk.”