BVNL wil af van vergunning om kind in eigen woning te laten wonen

Je koopt als ondernemer een huis in Haarlem en je betaalt keurig alle belastingen, maar als je daarbij je kinderen ook op weg wilt helpen, dan kom je er aan het eind achter dat je voor je eigen kind, die in je eigen huis gaat wonen, in de gemeente Haarlem een vergunning moet hebben.

Diefstal
“Dit is natuurlijk allemaal al van de zotte, maar het wordt nog gekker, als blijkt dat de gemeente Haarlem je hiervoor ook nog eens 600 euro in rekening brengt”, aldus BVNL-gemeenteraadslid Joey Rademaker, die deze vergunning zo snel mogelijk geschrapt wil hebben. Het raadslid stelt raadsvragen over deze vorm van diefstal. Rademaker wordt gesteund door zijn partijleider Wybren van Haga, die ook Kamervragen stelt over de kwestie. 

Aanval op het eigendomsrecht
“Het is knettergek beleid om zoveel geld te vragen aan huiseigenaren die het eigen vlees en bloed in het eigen huis willen laten wonen. Ik wil van minister De Jonge weten of deze rare gang van zaken in meer lokale vergunningen zit verstopt en wat de minister gaat doen om deze rechtstreekse aanval op het eigendomsrecht te herstellen”, aldus Van Haga, die het onaanvaardbaar vindt dat hardwerkende ondernemers honderden euro’s moeten aftikken voor een online formulier dat in vijf minuten is ingevuld. “We moeten af van deze bureacratische onzin.” 

Vragen van het lid Rademaker:

1) Bent u bekend met het feit dat eigenaren van huizen een peperdure administratieve handeling van 600 euro moeten verrichten om eigen kinderen in de eigen woning te laten wonen? 

2) Deelt u de mening dat het van de zotte is dat huiseigenaren moeten betalen om eigen kinderen in eigen huizen te laten wonen? Zo ja, wat gaat u doen om deze diefstal te schrappen? Graag een gedetailleerd antwoord. 

3) Deelt u de mening dat, mocht u deze onzinnige maatregel in de benen houden, dit in ieder geval veel goedkoper moet dan 600 euro? Graag een gedetailleerd antwoord. 

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van Wonen inzake diefstal bij huiseigenaren: 

1) Bent u bekend met het feit dat eigenaren van huizen in de gemeente Haarlem een peperdure administratieve handeling van 600 euro moeten verrichten om eigen kinderen in de eigen woning te laten wonen? 

2) Zijn er elders in den lande gelijksoortige gemeentelijke vergunningen? Graag een overzicht 

3) Deelt u de mening dat het van de zotte is dat huiseigenaren moeten betalen om eigen kinderen in eigen huizen te laten wonen? Zo ja, wat gaat u doen om deze diefstal te schrappen? Graag een gedetailleerd antwoord. 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.