Terwijl het kwik dit weekend weer tot winterse waarden zakt, start het kabinet een offensief om de burger te laten vernikkelen. Huishoudens en bedrijven moeten minder gas gaan gebruiken. Alsof we niet al met geitenwollen sokken aan op de bank zaten.
Op rantsoen
Komende zaterdag komt het kabinet met een campagne die Nederland ertoe moet aansporen het gasgebruik te temperen. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties die door de EU aan Rusland zijn opgelegd bestaat de kans dat de Russische regering minder gas gaat leveren, of de gaskraan uiteindelijk zelfs helemaal dichtdraait. Dat is op dit moment nog niet zo’n probleem, maar kan er komende winter weleens voor zorgen dat we het met z’n allen heel koud gaan krijgen. Althans, als het kabinet ijzerenheinig blijft weigeren om de oplossingen voor een stabiele gasvoorziening die er zijn ook daadwerkelijk in te zetten. Maar het kabinet zet ons liever op rantsoen.
Grootste gasbel van Europa
Onlangs sprak minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, al van het afsluiten van hele gemeenten en/of provincies van het gas. En hoewel we nu nog geen gastekort hebben, wil het kabinet graag dat we de kachel alvast een standje lager zetten. Dat een groot deel van Nederland nu al onder een dekentje zit te bibberen en er dus weinig te besparen valt, komt kennelijk niet in het kabinet op. Menig huishouden heeft de energierekening de afgelopen maanden dusdanig zien stijgen, dat die kachel al niet eens meer aan ging. Van de vraag hoe de facturen de komende tijd betaald gaan worden liggen vele Nederlanders inmiddels wakker. Onnodig, want we zitten in ons land op de grootste gasbel van Europa. BVNL startte daarom onlangs een petitie voor het continueren van het winnen van gas uit Groningen, aangezien dat veilig en verantwoord kan. Maar door het Groninger gasveld dicht te gooien, stuurt het kabinet ons willens en wetens een ijskoude horrorwinter in.
Klimaathysterie zonder visie
Middels radio- en televisiereclames gaat het kabinet ons leren hoe we zuiniger met ons gas om moeten gaan. Een dikke trui aantrekken bijvoorbeeld en maximaal vijf minuten, of gewoon helemaal niet, douchen, wordt er van ons gevraagd. Denigrerender kan het bijna niet. Tenslotte gaat het er niet om dat de burger niet zou weten dat de kachel lager zetten energie bespaart, maar vooral dat het kabinet haar eigen verantwoordelijkheid afschuift op de blauwbekkende Nederlander. Tenslotte is dit het resultaat van klimaathysterisch beleid gestoeld op korte termijnvisie, zonder na te denken over de toekomst. Je kunt tenslotte wel heel ‘groen’ van het gas af willen, maar als je dan niet zorgt voor een vervangende bron van energie, kom je inderdaad wel van een koude kermis thuis.
Er zit voor miljarden aan gas en dus aan warmte in onze grond, maar terwijl de aangekondigde sneeuwstorm straks over ons land raast, krijgt Nederland een lesje energiebesparing. Nederland hoeft niet te leren hoe het energie bespaart, Nederland heeft energie genoeg. De burgers alleen straks niet meer, als zij klappertandend een boterham staan te smeren voor het avondeten, omdat de kachel en het gasfornuis niet meer aangaan. En dat terwijl we er warmpjes bij hadden kunnen zitten.