Werk maken van eigen gasvoorziening, Groninger gasveld mag niet dicht

Onlangs kondigde minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, aan dat we in een beginnende gascrisis zitten. Iets waarvoor BVNL al heel lang waarschuwt. Daarom roepen wij nogmaals op het Groninger gasveld te heropenen. Ons eigen gas niet gebruiken is onverantwoord.

Veilig en verantwoord gas winnen
BVNL houdt het hart vast voor wat er gaat gebeuren op de gasmarkt. De energierekening is nu al niet meer te betalen voor veel mensen en de prijzen zullen voorlopig niet gaan dalen. We stevenen af op een koude winter, maar de staatssecretaris blijft ijzerenheinig volhouden dat het Groninger gasveld niet meer open kan. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet liever de economie miljarden schade laat leiden door bedrijven straks te moeten afsluiten van het gas, dan te luisteren naar experts die aangeven dat er op een veilige verantwoorde manier gas gewonnen kan worden uit eigen bodem. Weet de staatssecretaris soms iets dat wij niet weten, of wil hij gewoon niet luisteren?

Afhankelijk van het buitenland
Een kuub gas uit Groningen kost ongeveer vijf cent. Een kuub LNG maar liefst één euro. Dat is twintig keer zoveel, maar toch wordt er gekozen voor de import van dit dure gas. Een bizarre keuze en BVNL wil dan ook weten wat dat voor gevolgen heeft voor burgers en voor ondernemers. Vanaf 1 oktober gaat het Groninger gasveld ‘op de waakvlam’. Hoewel alle huidige productielocaties open blijven, zitten we straks met 2 kuub minder gas, terwijl de roep om gaswinning steeds groter wordt. Daarmee maken we onszelf weer afhankelijk van het buitenland voor onze energievoorziening. Iets wat we nou juist niet zouden moeten willen.

Bovendien worden er valse verwachtingen gewekt bij de Groningers. Wat gaat de staatssecretaris tegen deze mensen zeggen, als heropening van het gasveld toch onvermijdelijk blijkt? De Groningers worden blij gemaakt met een dode mus. In plaats daarvan zou het kabinet met een plan moeten komen om hen eindelijk royaal te compenseren en ervoor te zorgen dat er gas gewonnen kan worden zonder schade. Dat is namelijk heel goed mogelijk.

Deze tijden van crisis maken het extreem onverstandig om het Groninger gasveld te sluiten. Laten wij geen onnodige risico’s nemen, die kunnen leiden tot een problematische winter. Tenslotte hebben wij al genoeg problemen, zonder dat het kabinet ons letterlijk in de kou laat staan.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.