Het is in het belang van Nederland dat wij in staat zijn onze eigen energie op te wekken. Het energiebeleid van de afgelopen jaren heeft ons alleen maar meer afhankelijk gemaakt. BVNL wil snel werk maken van kernenergie voor een autonome energievoorziening.
Niet duurzaam, maar onverantwoord
Door een combinatie van klimaatreligie, verkeerde informatie, en perverse politieke belangen, is Nederland zowel de stabiliteit, als de duurzaamheid, als de soevereiniteit in onze energievoorziening kwijtgeraakt. Wij hebben miljarden uitgegeven aan zogenaamd ‘groene’ energie, die niet toereikend en bovendien in sommige gevallen helemaal niet goed voor het milieu is. Tegelijkertijd hebben we het Groninger gasveld gesloten, waarmee wij onszelf een bron van energie ontzeggen. De elektrificatie van ons land leidt tot steeds grotere problemen. Onze energievoorziening wordt steeds instabieler door de steeds groter wordende afhankelijkheid van onzekere bronnen en andere landen. En dat terwijl wij afstevenen op een donkere, koude en vooral ook peperdure winter. Dat is niet duurzaam, maar simpelweg onverantwoord. En onnodig bovendien.
BVNL wil zo snel mogelijk werk van maken van kernenergie, want de voordelen zijn legio:
- Een kerncentrale levert stabiele energie. Een groot voordeel ten opzichte van zon en wind, aangezien de zon nou eenmaal niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait.
- Bij de opwekking van kernenergie vindt geen CO2 uitstoot plaats.
- Het radioactieve afval is beperkt tot zeer kleine hoeveelheden en de risico’s zijn goed te beheersen.
- De energiedichtheid is bij kernsplijting 80 Tera Joule / kg, tegen 31,85 Mega Joule / m3 voor aardgas en slechts 10,8 Mega Joule / m3 voor waterstof. Een gigantisch verschil.
- Het oppervlaktegebruik van een kerncentrale is vele malen minder dan bij windmolenparken en zonne-akkers.
- Kernenergie zorgt voor een veel grotere mate van energie-soevereiniteit.
Het is meer dan ooit belangrijk om Nederland op eigen kracht van energie te voorzien. Wat de afgelopen jaren is afgebroken, moet heel snel weer worden opgebouwd. Laten wij daadwerkelijk investeren in een duurzame toekomst, waarin iedereen er, letterlijk, warmpjes bij zit.