Maak Nederland koploper op het gebied van groene waterstof

De waterstofeconomie biedt enorme kansen. Zowel onze natuur, als onze economie hebben hier profijt van. Bovendien draagt het bij aan onze energie-soevereiniteit. BVNL wil van Nederland daarom koploper groene waterstof maken.

De afgelopen jaren hebben wij onze energie-soevereiniteit verkwanseld. In plaats daarvan zijn wij nu afhankelijk van Rusland en het Midden-Oosten. Investeren in waterstof is een uitgelezen manier om onze autonomie terug te pakken.

Voordelen
Waterstof is een brandstof met een energiedichtheid die bijna drie keer zo hoog is als die van aardgas. Het is geschikt voor toepassing in de industrie, maar ook voor het verwarmen van huizen en het wordt gebruikt voor de productie van kunstmest. In de toekomst kan waterstof een grote rol gaan spelen als brandstof voor auto’s en bussen. Bovendien is het dé noodzakelijke buffer om niet in het elektriciteitsnet inpasbare wiebelstroom te kunnen bufferen. Het is makkelijk op te slaan in lege gasvelden en als klap op de vuurpijl voor de CO2-sekte, komt bij verbranding geen CO2 vrij. Alles en iedereen heeft baat bij waterstof. Groene waterstof welteverstaan, want BVNL wil wel gelijk de écht duurzame keuze maken.

Kansen pakken
Alle begin is moeilijk, maar de uitdagingen van een nieuwe markt creëren kan Nederland prima aan. De productie regelen we door bij de windmolens op zee directe conversie naar waterstof toe te passen. BVNL wil offshore windkavels oormerken voor wind-waterstof en stoppen met windmolens op land en inefficiënte zonneakkers. De Gasunie kan zorg dragen voor de ontwikkeling van de offshore infrastructuur en het transport. En wij moeten direct beginnen met het omschakelen van energie-intensieve bedrijven, zoals Tata Steel. Op deze manier doen wij het in één keer goed en pakken wij de kansen die er liggen. In het belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.