Een energie-soeverein Nederland helpt ons richting een vrije, autonome toekomst

De overheid heeft een puinhoop gemaakt van onze energievoorziening. Nederland zit in de kou, omdat mensen hun gasrekening niet meer kunnen betalen. De oplossing is simpel: win veilig gas uit eigen bodem en zet direct een versterkingsoperatie in gang. Daarvoor pleit BVNL vandaag in het wetgevingsoverleg.

Grootste blunder van het kabinet
Nederlanders betalen €3,50 voor een kubieke meter gas, terwijl het vijf eurocent kost om een kubieke meter gas te produceren uit het Groninger gasveld. Door de zinloze sancties tegen Rusland is de gasprijs geëxplodeerd. BVNL wil dat Nederland energie-soeverein wordt en daar zijn wij toe in staat. De sluiting van het Groninger gasveld zal dan ook de geschiedenis ingaan als de grootste blunder van het kabinet Rutte IV. Het is technisch niet nodig, het is een financiële ramp, en het is een geopolitieke catastrofe, waarvoor de burger de rekening betaalt. Wij kunnen veilig produceren uit het Groninger gasveld, als we de druk in het veld op peil houden door water- of stikstofinjectie toe te passen en op een realistisch niveau gaan produceren. Daarmee halen wij de resterende 450 miljard m3, 1000 miljard euro, aan gas uit de grond en kunnen wij de Groningers ruimhartig compenseren. In de tussentijd moet er vol worden ingezet op de versterkingsoperatie, die wat BVNL betreft drastisch versneld moet worden. Een referendum voor de Groningers, om zich uit te kunnen spreken over de toekomst van hun eigen leefomgeving, zou BVNL dan ook toejuichen.

Naast het Groninger gasveld is het belangrijk dat wij extra gas winnen op de Noordzee. Daarmee vergroten wij onze leveringszekerheid. De bureaucratie moet uit de vergunningsprocedures worden gehaald, zodat wij niet langer tijd verliezen. Ook de vertraging van de stikstoffabriek in Zuidbroek is BVNL een doorn in het oog. Waarom wordt de opleverdatum steeds maar niet gehaald? En hoe zit het met de mogelijkheden van schaliegas? BVNL wil dat er onderzoek gedaan wordt naar de hoeveelheid schaliegas in Nederlandse bodem en de mogelijkheden van productie.

Energie-soevereiniteit ligt aan de basis van onze vrijheid. Laten wij er zo snel mogelijk zorgen dat wij onze energie uit eigen bodem halen en in eigen hand houden. In het belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.