BVNL wil referendum Groningers voor hernieuwde gasproductie

BVNL wil een referendum organiseren onder bewoners van Noord-Groningen, over de gaswinning in het gebied. Duidelijk moet worden hoe groot de steun is voor het opnieuw produceren van gas. BVNL verwacht dat een groot deel van de bewoners ervoor kiest om opnieuw gas te produceren.

Gesteggel over compensatie
“Er wordt nu door het kabinet steeds uitgegaan van een Gronings nee tegen gasproductie, terwijl er zat signalen zijn voor een ja. Zo wees een recente peiling uit dat een meerderheid van de Groningers de gaswinning wil verhogen om minder afhankelijk te zijn van Rusland. Mensen uit het aardbevingsgebied bleken daar zelfs nog iets meer bereid toe te zijn dan mensen buiten het bevingsgebied. De pijn zit hem in het geharrewar en het eindeloze gesteggel over compensatie. Dat moet snel en meer dan ruimhartig. Het is bizar en ronduit onacceptabel dat nog steeds niet alle bevingschades zijn gecompenseerd” , aldus Van Haga, die met zijn petitie ‘produceer Gronings gas voor zekere én betaalbare energievoorziening’ al bijna 14.000 handtekeningen ophaalde. 

Maatschappelijk probleem
De torenhoge energierekening wordt een groot maatschappelijk probleem. Energiearmoede neemt hand over hand toe. Van Haga: “BVNL wil een zekere én betaalbare energievoorziening. Dat is veilig en verantwoord mogelijk, door de Groningse gaskraan open te draaien. Een meerderheid in Nederland wil dit ook, bleek uit een peiling van Maurice de Hond, waar 75% onder 2800 respondenten voor het winnen van Gronings gas was.”

Gronings Statenlid Robert Pestman gelooft in een ja bij een referendum, als daarbij duidelijke afspraken worden gemaakt over ruimhartig compenseren en een Gronings Gasfonds, met directe forse investeren in de provincie. “Groningers moeten voelen dat het leven voor hen beter wordt bij hernieuwde gaswinning, bijvoorbeeld door de werkgelegenheid aan te jagen, middels investeringen in de Eemshaven, het openhouden van volwaardige ziekenhuizen en het verbeteren van het openbaar vervoer.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.