BVNL wil dat energieminister Jetten komt met reddingspoging aluminiumproducent Aldel

Aluminiumproducent Aldel is failliet verklaard. Onderhandelingen met investeerders en financiers over voortzetting van het bedrijf zijn de afgelopen dagen op niks uitgelopen. Voor de derde keer in haar bestaan gaat de aluminiumfabriek in Delfzijl bankroet. De hoge energieprijzen hebben Damco Aluminium Delfzijl de das omgedaan. BVNL wil dat energieminister Jetten alsnog bijspringt om te bezien wat de Nederlandse overheid kan doen om deze voor Groningen belangrijke fabriek te behouden.

“Dit kabinet staat erbij en kijkt ernaar, terwijl er keiharde noodscenario’s nodig zijn om energie-intensieve bedrijven, die veel banen verzorgen, in deze energiecrisis in de benen te houden,” aldus Wybren van Haga, die van de minister wil weten of die nog een ultieme poging gaat ondernemen om Aldel alsnog een reddingsboei toe te werpen. “Welke netwerken heeft het kabinet om geldschieters te vinden om een doorstart mogelijk te maken en wat kan het kabinet zélf nog doen?”

Vragen van BVNL aan de minister van energie inzake faillissement Aldel Delfzijl:

1) Bent u bekend met de berichtgeving over het faillissement van aluminiumproducent Aldel te Delfzijl

2) Deelt u de mening dat dit faillissement een klap is voor de werkgelegenheid in Delfzijl en omgeving? Zo ja, kunt u, gezien het feit dat de energiecrisis de oorzaak van het faillissement is, duiden wat u tot op heden heeft gedaan om aluminiumproducent Aldel in de benen te houden? Graag een gedetailleerd antwoord. 

3) Welke noodscenario’s liggen er voor andere energie-intensieve bedrijven die kopje onder dreigen te gaan? Graag een gedetailleerd antwoord. 

4) Welke ultieme poging gaat u ondernemen om Aldel alsnog een reddingsboei toe te werpen? 

5) Welke netwerken heeft het kabinet om geldschieters te vinden om een doorstart mogelijk te maken?

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.