Kamerlid Van Haga wil onderzoek voor plaatsing kleinschalige kerncentrale in Twente

Vorige week zijn er 33 adviezen gepresenteerd door het Twentse Inwonersforum, waaronder voor de plaatsing van een kleinschalige kerncentrale in Twente. Deze werden gepresenteerd onder toeziend oog van de Twentse duurzaamheidswethouders en de gedeputeerde Tijs de Bree van Overijssel.

Er is veel te doen over het toekomstig energiebeleid in Twente. De provincie eist dat gemeenten op 1 juli gebieden hebben aangewezen voor de plaatsing van windturbines, terwijl bijna elke gemeente hier bezwaar tegen heeft gemaakt. Een alternatief is mogelijk een kleinschalige kerncentrale, waar het Twents Inwonersplatform positief over adviseerde. BVNL ziet hier positieve kansen in voor de regio. Wybren van Haga: “De bouw van een kleinschalige kerncentrale kan een enorm positieve impuls hebben op een regio zoals Twente. In onze ogen een goed alternatief voor de bestaande windsoap die plaatsvindt rondom de bouw van megalomane windvangers.”

Een kleinschalige kerncentrale kan, afhankelijk van de grootte, tussen de 10 tot 300 duizend huishoudens voorzien van voldoende energie. “Waarom onderzoeken we niet of dit een optie is? Er is zoveel weerstand tegen de plaatsing van windturbines. Dit lijkt ons een goed alternatief, voor Twente en voor andere regio’s in ons land”, aldus Van Haga.

Vragen van BVNL aan de minister van Klimaat en Energie, over een eventuele kerncentrale in Twente:

1. Bent u bekend met de uitslag van het adviespanel Twents Inwonersforum dat het tijd wordt voor een kleinschalige kernenergie? 

2. Wat is uw reactie op deze uitslag?

3. Hoe kijkt u aan tegen de bouw van kleinschalige kerncentrales? Staat u open voor een kleinschalige kernenergie in Twente?

4. Bent u het met ons eens dat een kleinschalige kerncentrale een betere energiedichtheid heeft dan windturbines of zonnepark?

5. Levert de plaatsing van een kleinschalige kerncentrale in Twente voldoende stroom op om te stoppen met de plaatsing van windturbines, die in elke gemeente voor weerstand zorgt?

6. Kan er op korte termijn een onderzoek worden gedaan naar een mogelijke kleinschalige kerncentrale in Twente, waarin de draagvlak, kosten en haalbaarheid worden gemeten? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.