BVNL vraagt debat aan over stilleggen productie aluminiumfabriek Delfzijl door hoge energieprijzen

Wybren van Haga: “De hoge energierekeningen schreeuwen om oplossingen. Start de gasproductie in Groningen weer op!”

BVNL heeft een debat aangevraagd naar aanleiding van het bericht dat Damco Aluminium Delfzijl in Aldel per direct de productie stil heeft gelegd vanwege de hoge gas- en stroomprijzen. Het besluit heeft grote gevolgen voor de ongeveer 200 werknemers.

Stille ramp
Aldel zegt dat de productiestop noodzakelijk is vanwege de torenhoge energieprijzen en een gebrek aan overheidssteun. Ook energie-intensieve sectoren zoals bakkerijen, glastuinders en steenfabrieken luiden de noodklok Zij voorzien met de huidige energieprijzen een stille ramp voor ondernemers in deze bedrijfstakken.

“Bedrijven en ondernemers gaan zwaar gebukt onder de hoge gas- en stroomprijs. Ongelooflijk dat er geen steun van de overheid is voor het in de benen houden van deze fabriek, die een enorme banenmotor is in Groningen,” aldus Van Haga. BVNL pleit voor een veilige gasproductie van het gas uit de Groningse bodem. “We hebben de oplossing voor deze enorme energiecrisis in de eigen grond. Het kabinet kan en mag niet langer wegkijken.” 

Optimaal profiteren van eigen gas
Hij krijgt daarbij steun van het Groningse BVNL-Statenlid Robert Pestman, die de tientallen banen voor Delfzijl en omgeving wil behouden. 

“Het wordt tijd dat Groningen optimaal gaat profiteren van het eigen gas. We kunnen er de energieprijzen mee verlagen, gedupeerden van aardbevingen maximaal compenseren, een Gronings Gasfonds in het leven roepen en de aluminiumfabriek in Delfzijl behouden voor de provincie.”

BVNL wil energie-intensieve sectoren, die straks jaarlijks tonnen meer kwijt zijn voor hun energie, ook ondersteunen. Van Haga: “Met de huidige prijzen voor gas en stroom gaan MKB-ers kapot en dat gaan consumenten merken, bijvoorbeeld bij de aankoop van brood, omdat bakkers gigantisch op kosten worden gejaagd en niet anders meer kunnen dan dat door te berekenen aan de klant.” Van Haga wijst daarbij ook de gestegen loonkosten die werkgevers moeten betalen.

Het kabinet zal een stevige slag moeten maken, willen we massa-faillissementen voorkomen. Een bevriezing van de gasprijs en een verlaging van de energiebelasting is daarom noodzakelijk. Daarnaast wil BVNL MKB-ers ontzien als het gaat om het voorgenomen extra belasten van de winst- of vennootschapsbelasting.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.