BVNL stelt Kamervragen na brandbrief over windmolens

Vanuit zowel Gelderland als Overijssel ontvangt BVNL verontrustende signalen over het plaatsen van windturbines die het landschap vervuilen en grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Niet sollen met de volksgezondheid
“De komende jaren worden er veel windmolens geplaatst, waaronder extreem grote met een tiphoogte van 240 tot 280 meter. Na 2030 zou er nog een veelvoud aan die grote vogelgehaktmolens bij komen. Ook de bouw van grootschalige zonneparken wordt rücksichtslos voortgezet. Maar niemand in deze regio zit te wachten op een lappendeken aan windturbines en velden vol zonnepanelen. Er is geen draagvlak. Zeker ook omdat uit onderzoek steeds duidelijker blijkt dat gezondheidsschade door geluid, slagschaduw en laagfrequente trillingen vaker voorkomt dan werd aangenomen. Een overheid mag niet sollen met de volksgezondheid van haar inwoners. Daarom roep ik energieminister Jetten Van D66 op om te stoppen met de aanleg van de nieuwe windparken”, aldus Van Haga, die Kamervragen stelt over de toegenomen zorgen van bewoners.

Speerpunt verkiezingsprogramma Provinciale Staten
Het weren van de gigantische windmolens is een speerpunt van BVNL in de provinciale verkiezingsprogramma’s. “Ik steun de brandbrief die is ondertekend door elf belangengroepen uit zeven Achterhoekse gemeenten van harte”, zegt Arjan de Kok, BVNL-lijsttrekker Gelderland. “Het is een schande dat bestuurders deze torenhoge windmolens bij omwonenden door de strot wil duwen, terwijl er zat andere opties zijn om energie op te wekken. Wat te denken van kernenergie, of zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven?”

Vanuit Overijssel valt BVNL-lijsttrekker Roy van Aalst partijleider Van Haga bij in zijn strijd tegen de komst van nieuwe windmolens. “In de omgeving van Staphorst en De Lutte wil de Provinciale Staten ook de lucht in met nieuwe windmolens. No-way wat ons betreft.” Van Aalst wil het landschap beschermen tegen een totaal doorgeslagen overheid. ’15 maart is dé kans om de ingeslagen koers te wijzigen, ik hoop dat veel mensen gaan stemmen.”

Vragen van BVNL inzake de brandbrief van belangengroepen die de windindustrie in de Achterhoek willen stoppen en het groeiende verzet tegen de komst van windmolens in Overijssel:

  1. Bent u bekend met de brandbrief van belangengroepen die de windindustrie in de Achterhoek willen stoppen? 
  2. Bent u bekend dat naast Gelderland ook Overijssel geconfronteerd gaat worden met de komst van grote windturbines (rondom Staphorst en De Lutte) en dat ook daar het verzet groeit? 
  3. Kunt u inhoudelijk reageren op de kritiek die de belangengroepen uiten in hun brandbrief?
  4. Deelt u de mening dat draagvlak onder de bevolking belangrijk is? Zo ja, waarom bouwt u onverdroten verder aan nieuwe windturbines, terwijl er geen draagvlak is? 
  5. Bent u bekend met het feit dat uit onderzoek steeds duidelijker wordt dat gezondheidsschade door geluid, slagschaduw en laagfrequente trillingen vaker voorkomt dan werd aangenomen? Zo ja, deelt u daarbij de mening dat een overheid niet mag sollen met de volksgezondheid van haar inwoners en wilt u de bouw van nieuwe windturbines in Gelderland en Overijssel direct stopzetten? 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.