Gronings gas voor Duitse kernenergie – een win-win situatie

Wybren van Haga: “Met kerncentrale Lingen kunnen we heel Noord-Nederland voorzien van energie.”

Wanneer in Duitsland of België ziekenhuizen kampen met een gastekort, zal het Groningse gasveld toch weer worden opgestart. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tijdens een verhoor door de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Volgens Vijlbrief moet er in uitzonderlijke situaties toch weer gas worden geproduceerd. Dat geldt volgens hem ook als in onze buurlanden een noodsituatie ontstaat. “Voor Duitsers geldt dezelfde solidariteit als voor Nederlanders.”

Win-win situatie
BVNL vindt dat Vijlbrief eindelijk iets goeds heeft gezegd. Wybren van Haga: “Wij kunnen de Duitsers Gronings gas leveren en zij kunnen solidair zijn met ons door hun kerncentrale in Lingen, vlak over de grens met Emmen, open te houden voor het Nederlands belang. We kunnen daar heel Noord-Nederland mee voorzien van energie. Een win-win-situatie.” Duitsland is echter voornemens om de centrale in Lingen voor het einde van het jaar te ontmantelen.

Het kabinet moet daarover gaan onderhandelen met de Duitse regering: “Zeker omdat we met het veilig opstarten van de Groningse gasproductie een ijzersterke troef hebben voor het verkrijgen van de Duitse kernenergie”, aldus Van Haga, die zijn plan vandaag inbrengt in het debat kernenergie. BVNL pleit al langer voor hernieuwde gaswinning. “Als dat gebeurt op een veilige manier, met een zeer ruimhartige compensatie voor slachtoffers van aardbevingsschade en een Gasfonds voor investeren in de provincie, wordt Groningen er alleen maar beter van.”

Kerncentrale Eemshaven
BVNL wil ook weten hoe het zit met de door Rutte beloofde kerncentrale in de Eemshaven. Dat zou naast een broodnodige energievoorziener, ook een gigantische aanjager kunnen zijn voor de Groningse economie.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.