Belang van Nederland stelt Kamervragen over belastingterreur op energierekening

“De belastingterreur van de overheid is er mede de oorzaak van dat de energieprijzen de pan uitrijzen. Het is een politieke keuze van het kabinet om steeds meer mensen de energiearmoede in te drijven en dat is totaal onaanvaardbaar”, aldus Van Haga, die wijst op energiebelasting, de ODE (Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie), en het feit dat over die twee bedragen nog een bedrag aan btw, ter hoogte van 21 procent, betaald moeten worden. “Dat ordinaire gehark van de overheid zorgt ervoor dat lage- en middeninkomens hun energierekening niet meer kunnen betalen. Zeker nu de energieprijs ook door een tekort aan gas enorm wordt opgedreven.”

Belang van Nederland eist dat het kabinet als de wiedeweerga wat gaat doen aan belastingverlaging op de energierekening.
“Wat ons betreft schrappen we die klimaatopslag (ODE) en verlagen we de BTW voorlopig naar 6 procent in plaats van de huidige 21 procent. Het is een morele plicht van de overheid om engerielevering voor iedereen betaalbaar te houden.”

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van Klimaat en Energie inzake hoge belasting op energierekening

1) Bent u bekend met het bericht ‘Helft van je energierekening is belasting’ (1)?

2) Wat vindt u van het feit dat uw belastingterreur er mede de oorzaak van is dat de energieprijzen de pan uitrijzen?

3) Bent u bekend met het feit dat 550.000 mensen al lijden door energiearmoede en dat 3,8 miljoen huishoudens in Nederland potentieel ook in de problemen kunnen komen? Zo ja, hoe gaat u dat voorkomen?

4) Deelt u de mening dat de hoogte van belasting op energie een politieke keuze is, een keuze die steeds meer mensen de energiearmoede indrijft en totaal onaanvaardbaar is? Zo ja, wilt u de belasting op energie subiet verlagen, o.a door de klimaatopslag (ODE) te schrappen en de BTW voorlopig naar 6 procent te verlagen? Graag een toelichting

(1) https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/de-helft-van-je-energierekening-is-belasting/

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.