Wwft moet zich richten op grote ondermijning, in plaats van kleine ondernemers te raken

De jacht op witwassen van grote bedragen drugsgeld en het mogelijk financieren van terrorisme moet topprioriteit krijgen. Maar de Wet voorkoming witwassen en Financieren Terrorisme (Wwft) kan weleens schadelijk uitpakken voor kleine ondernemers die niets fout doen.

Bureaucratisch monster
BVNL onderschrijft de noodzaak om het witwassen van grote criminele geldstromen van met name de professionele drugshandel en de financiering van terroristische activiteiten tegen te gaan. Echter, is de Wwft uitgegroeid tot een bureaucratisch monster:

  • Kleine zelfstandigen zoals sekswerkers, coffeeshophouders en garagehouders hebben de grootste moeite een bankrekening te openen.
  • Particulieren, bijvoorbeeld de nieuwe penningmeester van de korfbalclub heeft de grootste moeite toegang tot de bankrekening te krijgen zonder dat te moeten bewijzen geen Don Corleone te zijn.
  • PEPs, ‘politically exposed persons’ moeten bewijzen dat zij geen corrupte boeven zijn, waarbij elke poortwachter, zoals banken, notarissen en accountants zelfbedachte standaarden heeft. En tegenwoordig is de functie van gemeenteraadslid al voldoende om volledig doorgelicht te worden.
  • De UBO registers vormen een duidelijk veiligheidsrisico voor welgestelde families.
  • De kosten voor de banken als poortwachter zijn enorm: de schatting is dat 20% van het personeel van banken zich bezig houdt met KYC en CDD, met een totale kostenpost van circa vijf miljard euro. Al die mensen kunnen zich dus niet bezighouden met het MKB, kleine kredieten of het ondersteunen van klanten die wel een beetje hulp kunnen gebruiken. 
  • Er dreigt bijna een omgekeerde bewijslast voor burgers, MKB en PEP om als klant geaccepteerd te worden.

De grote vissen die gevangen moeten worden zwemmen hierdoor weg, terwijl de kleine visjes verstrikt raken in het net van bureaucratie. BVNL vraagt zich af wat een steeds fijnmaziger wet eigenlijk concreet oplevert. Er zouden vele meldingen gedaan kunnen worden van potentieel verdachte transacties, maar de Financial Intelligence Unit heeft simpelweg niet de capaciteit om daaraan allemaal follow up te geven. En ook het OM heeft de middelen niet om tot vervolging over te gaan. BVNL vindt dan ook dat de Wwft streng moet zijn waar nodig, ruimte moet bieden waar mogelijk en moet meten om te weten.

Grootschalige ondermijning dient hard te worden aangepakt. Laten wij ons met deze wet daarop concentreren en niet eigenhandig onze eigen waardevolle ondernemers en onze economie ondermijnen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.