Winkeliers aan de rand van de afgrond. Coronabeleid veel schadelijker dan gedacht.

Duizenden winkeliers zullen de komende maanden de deuren van hun winkels moeten sluiten. Het terugbetalen van de belastingschulden is voor velen niet te doen. Ons MKB is de nek omgedraaid door het desastreuze coronabeleid.

Diep, zwart gat
Gezellig een middagje winkelen? Het is maar de vraag of dat binnenkort nog kan. U heeft dan in ieder geval een stuk minder te kiezen als u door de winkelstraat loopt. INRetail, de brancheorganisatie voor de mode- sport en schoensector verwacht dat 20 procent van de winkeliers in hun branche ten onder zal gaan aan de belastingschulden die zij tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd. Nu de steunpakketten zijn stopgezet en de Belastingdienst op de stoep staat om de uitgestelde betalingen terug te vorderen, vallen de winkeliers in een diep, zwart gat. Velen van hen zullen niet in staat zijn daar weer uit te klimmen. Waar BVNL al bang voor was en herhaaldelijk voor gewaarschuwd heeft, wordt nu waarheid: het coronabeleid kost onze ondernemers de kop. Het kabinet heeft onze economie om zeep geholpen.

Straten vol dichtgetimmerde etalages
Het kon natuurlijk ook niet anders. Twee jaar lang ondernemers beletten om te ondernemen, het MKB immense verliezen laten lijden en velen van hen maar marginaal steunen. Daar valt nu simpelweg niet meer tegenop te boksen. Winkeliers hebben al hun reserves moeten aanspreken om hun bedrijven overeind te houden. Hun eigen spaargeld en pensioenen moeten gebruiken om alle lopende kosten te dekken. Nu twee jaar aan belastinggeld moeten terugbetalen, terwijl er nog geen dubbeltje meer uit de spreekwoordelijke oude sok te schudden valt, is onmogelijk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de snel dalende koopkracht en het ineenstorten van het consumentenvertrouwen in de economie. We stevenen keihard af op een recessie. De burgerlijke hand blijft steeds steviger op de knip. Niemand heeft tenslotte geld voor nieuwe schoenen, als de dagelijkse boodschappen een fortuin kosten. Lopen we straks dus door straten vol dichtgetimmerde etalages? Het is tragisch, maar we moeten ons niet uit het veld laten slaan. BVNL diende onlangs een motie in voor het op korte termijn schrappen van overbodige regels voor ondernemers. Deze motie werd aangenomen. Wij zullen alles op alles zetten om dreigende faillissementen te voorkomen. De ondernemer heeft nu absolute ademruimte nodig om te kunnen overleven.

Economie is leven
Het MKB is de motor van de samenleving. BVNL vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de afgelopen twee jaar heeft gedaan alsof economische belangen los staan van de volksgezondheid. Economie is leven. Zonder bedrijvigheid geen samenleving. Maar in plaats van zich te realiseren wat de maatschappij is aangedaan, staat het kabinet erbij en kijkt ernaar. We moeten nu alles op alles zetten om onze ondernemers staande te houden. Belastingschulden moeten worden uitgesteld, zodat zij zich kunnen herpakken en hun bedrijven weer winstgevend kunnen maken. De afgelopen twee jaar zijn een enorme klap geweest, daar veer je niet zomaar even van terug. Dat kost tijd en moeite. Wij zijn het aan ondernemend Nederland verschuldigd hen die tijd te geven en moeten hen helpen waar wij kunnen. Zonder onze ondernemers stort alles in elkaar. En we hebben al genoeg puin te ruimen. Laten we redden wat er nog te redden valt.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.