BVNL: vermogensongelijkheid is gebaseerd op foutieve cijfers

Kamerlid Olaf Ephraim: “Als je de helft van de bezittingen niet meeweegt kan er eenvoudigweg niets anders ontstaan dan een vertekend beeld.

Vermeende vermogensongelijkheid is tegenwoordig vooral bij linkse partijen een populair politiek thema waarmee de zogenaamde ‘rijken’ aangepakt moeten. Zij moeten van partijen als GroenLinks, PvdA en D66 meer betalen om de ongelijkheid te verkleinen. BVNL stelt dat er een onjuist beeld geschetst wordt omdat de helft van het Nederlandse vermogen, te weten de pensioenen, niet worden meegerekend in het rapport waar de Kamer over debatteert.

“Als men de helft van de bezittingen niet meeweegt kan er eenvoudigweg niets anders ontstaan dan een vertekend beeld”, stelt Kamerlid Olaf Ephraim die de kachel aanmaakt met het OBO rapport ‘Licht uit, spot aan’. Pensioenen, met 1.561 miljard euro bijna de helft van het totale Nederlandse vermogen, worden in de analyses niet meegenomen. “De ‘schokkende uitkomsten’ dat 10% van de Nederlanders 61% van de bezittingen heeft en de rijkste 1% zelfs 26%, leveren leuke koppen in de krant op en doen het fraai op spandoeken, maar het klopt simpelweg niet. Maar op basis hiervan worden wel allerhande belastingverhogingen geëntameerd”, aldus Ephraim.

Vermogen in ondernemingen 
Buiten het feit dat het pensioenvermogen niet meegeteld wordt, zit veel vermogen vast in kleine en grote ondernemingen die door dit werkkapitaal het voortbestaan van hun bedrijf op lange termijn nastreven. “De groep van 10% en 1% is zeer gemêleerd. Er zitten miljardairs in en mensen met relatief geringe vermogens die gewoon als oudedagsvoorziening dienen”, zegt Ephraim die stelt dat op basis van foutieve cijfers beter gesproken kan worden van ‘vermogens-verongelijktheid’.

Euro liever bij burger dan bij overheid
Inkomens-en vermogensverschillen ontstaan door diverse factoren: aanleg en talent, (hard) werken, afkomst, erfenis, risicobereidheid, karakter, opvoeding en domweg geluk. “Feitelijk is de ideologische vraag of een euro maatschappelijk beter rendeert in particuliere dan in publieke handen. BVNL vindt het eerste. Hard werken en succes mag lonen”, zegt Ephraim die vindt dat we niet moeten vergeten dat over opgebouwd vermogen reeds vele malen belasting is betaald. 

Erf- en schenkbelasting afschaffen 
Een erfenis wordt in Nederland gezien als een windfall profit waar geen risico, ondernemerschap of arbeid mee is gemoeid. “Klaarblijkelijk mag een individu de vruchten van zijn risico, ondernemerschap of arbeid niet aan zijn kinderen overdragen. Want dat is ‘oneerlijk’. Onteigenen dan wel wegbelasten ligt dan voor de hand.” BVNL wil de onrechtvaardige erf- en schenkbelasting liever gisteren dan vandaag afschaffen. “Wellicht wat badinerend: maar wanneer men geërfde voordelen niet mag gebruiken hadden Daley Blind, Max Verstappen en André Hazes junior een ander beroep moeten kiezen,” besluit Ephraim.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.