Russische olieboycot door EU heeft grote economische gevolgen

De EU wil binnen zes maanden af van ruwe olie uit Rusland. Voor geraffineerde producten als benzine en diesel komt er aan het einde van het jaar een boycot. BVNL zet hier grote vraagtekens bij. “We gaan ons bont en blauw betalen aan de pomp en aan onze energierekening,” vreest Wybren van Haga.

“Het ‘stoere’ gedrag van EU-kopstuk Ursula von der Leyen gaat het Nederlandse volk veel kosten,” aldus Van Haga, die erop wijst dat experts vrezen dat de strafmaatregel zal zorgen voor een nog hogere inflatie.

Van Haga mist bij Von der Leyen iedere vorm van de-escaleren van de Oekraïnecrisis. “Het niet inzetten op diplomatiek handelen richting vrede is echt een verwijtbaar gebrek aan leiderschap. Wat BVNL betreft is het hoog tijd dat er onder leiding van de EU-baas een sterke delegatie op vredesmissie gaat richting Moskou. Bij vrede is iedereen gebaat.”

Vragen van Wybren van Haga aan de minister-president, inzake de Russische olieboycot door Brussel:

1) Bent u bekend met het bericht ‘Kogel is door de kerk: Brussel wil olieboycot’?

2) Heeft u precies inzichtelijk welke economische gevolgen deze olieboycot voor Nederland zal hebben? Graag een gedetailleerd antwoord.

3) Kunt u garanderen dat de Nederlandse bevolking deze olieboycot niet extra gaat voelen in de portemonnee? Zo neen, wat zijn de exacte gevolgen voor Nederlanders voor bijvoorbeeld de al enorm hoge energierekeningen en de benzineprijzen? Graag een gedetailleerd antwoord hoe deze strafmaatregel richting Rusland de eigen bevolking raakt.

4) Deelt u de mening dat de wereld, en in dit geval met name de Oekraïense bevolking, gebaat is bij vrede? Zo ja, waarom wordt er dan niet ingezet op de-escalatie? Graag een gedetailleerd antwoord.

5) Heeft u de bereidheid om EU-kopstuk Von der Leyen ertoe te bewegen een sterke delegatie op vredesmissie te sturen richting Moskou? Zo nee, waarom niet?

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.