Minister Kaag wil alle betalingen vanaf 100 euro monitoren: ‘Helemaal knots’

Kamerlid Olaf Ephraim: “Massasurveillance gaat alle perken te buiten.”

Nederland wil zijn banken verplichten alle transacties boven de 100 euro in een grote database onder te brengen. Critici waarschuwen voor een catastrofale inbreuk op het privacyrecht. Kamerlid Olaf Ephraim roept minister Kaag (Financiën) op het matje.

Het plan van het kabinet om bijna alle transacties te volgen, zou een voorbereidende stap zijn op de implementatie van een digitale centrale bankmunt (CBDC). Via zo’n ‘digitale euro’ zouden vervolgens enkel de kleinste betalingen anoniem blijven voor de centrale bank. “Helemaal knots. Deze massasurveillance gaat alle perken te buiten en is een ongekende inbreuk op de privacy van mensen”, stelt Ephraim, die hierin gesteund wordt door de Autoriteit Persoonsgegevens. “De voorgestelde monitoring gaat echt veel te ver. Al jouw betaalgedrag wordt straks centraal verzameld en met algoritmes in de gaten gehouden”, zegt de Autoriteit.

Bestrijden witwassen 
Het kabinet zegt met de maatregel witwassen en het financieren van terrorisme aan banden te willen leggen. “Een onzinnig gelegenheidsargument waarmee het kabinet haar eigen drang om achter iedere Nederlandse voordeur te willen kijken zelf witwast. Big brother is watching you, en dat moet stoppen”, aldus Ephraim, die ook stelt dat de wet ertoe kan leiden dat mensen onterecht de toegang tot hun bankrekening verliezen. “Minister Kaag speelt echt met grondwettelijk vuur en daar moet heel snel een blusdeken overheen. Dit moet echt niemand willen.”

BVNL wil minister Kaag dinsdag bij het Vragenuurtje aan de tand voelen over de kwestie.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.