Minister Kaag verkiest D66 campagne boven belangrijke Eurovergadering

Wybren van Haga: “Kwalijk. Mevrouw Kaag stelt partijbelang boven het landsbelang.”

Minister Sigrid Kaag (D66) van Financiën heeft zich afgemeld voor de Eurogroep vergadering die aanstaande maandag en dinsdag in Brussel gehouden wordt. Kaag heeft de Kamer laten weten niet in de gelegenheid te zijn “in verband met de Provinciale Statenverkiezingen.” Kamerlid Wybren van Haga is des duivels over de euro-absentie en roept de minister op het matje.

“Dit is echt een kwalijke zaak”, zegt Van Haga die het onacceptabel noemt dat de D66 campagne voor Kaag belangrijker is dan aanwezig te zijn bij een cruciale eurovergadering. “Alle onderwerpen die ons land raken staan daar op de agenda. De torenhoge inflatie, de invoering van een onzalige digitale euro waar niemand op zit te wachten en miljarden extra naar Zuid-Europa om maar eens wat te noemen. In plaats van te vuur en te zwaard te knokken voor het belang van Nederland, kiest minister Kaag er voor om met D66-ballonnen en folders campagne te voeren”, zegt Van Haga die stelt dat Kaag daarmee het D66 partijbelang verkiest boven het landsbelang. “Dat kan niet en dat mag niet. We horen Kaag over van alles en nog wat spreken, behalve over de onderwerpen waar ze voor aangesteld is en waarvan de mensen in het land slapeloze nachten hebben.”

Van Rij vervangt
Minister Kaag laat zich in Brussel vervangen door staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) van Fiscaliteit en Belastingdienst. Een wonderlijke situatie omdat de Eurogroep alleen bestaat uit de ministers van Financiën van de landen in de eurozone. Daarnaast schrijven ambtenaren in een mail aan Kaag en Van Rij ook dat er geen fiscale punten op de agenda staan. “Wat heeft de staatssecretaris Fiscaliteit daar dan te zoeken?” vraagt Van Haga zich hardop af. De BVNL-voorman roept minister Kaag op om gewoon haar werk uit te voeren of een andere baan te zoeken. “Ze wordt toch niet betaalt door de leden van D66? Er kan geen sprake van zijn dat onze minister van Financiën in een campagnekaravaan zit in plaats van in de vergaderzaal in Brussel. Voor die aanwezigheid krijgt ze overigens iedere maand een vorstelijke vergoeding van de Nederlandse belastingbetaler”, besluit Van Haga.

BVNL stelt Kamervragen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.