Kabinet, trek de broekriem aan! Dat wordt van de burger ook gevraagd

Rutte IV is nog maar een paar weken oud en staat nu al in het rood. Door de kostbare plannen van het nieuwe kabinet en de nodige financiële tegenvallers is een grote greep in de Haagse spaarpot gedaan. Sterker nog, die spaarpot is inmiddels wel zo goed als leeg. Wat nu? BVNL werpt zich op als budgetcoach. Want de oplossing is simpel.

Bodem van de staatskas
Wie op grote voet wil leven, moet zorgen dat-ie daar de middelen voor heeft. En geld dat je uitgeeft, kun je niet nog een keer spenderen. Je hoeft geen econoom te zijn, om dat te snappen. Maar misschien kan het kabinet toch wel wat meer economisch onderlegde bewindspersonen gebruiken, want het bestuurlijk budgetteren gaat duidelijk niet van een leien dakje. Minister Kaag komt in haar huishoudboekje niet goed uit. Dat is ook niet zo gek, als je al je geld uitgeeft aan onzinnige zaken zoals een stikstofcrisis die niet bestaat, krakkemikkige anti-virus tools en politiek correcte klimaathysterie. Dan komt de bodem van de staatskas inderdaad wel snel in zicht.

Sinterklaas bestaat
Op 10 februari debatteert Olaf over de Startnota, wat eigenlijk beter de Valse Startnota genoemd zou kunnen worden, aangezien de gaten in de begroting inmiddels al niet meer te dichten zijn. “Er wordt met miljarden gesmeten, als ware het pepernoten op 5 december. Sinterklaas bestaat. Het kabinet gelooft nog heilig. Duizeling wekkende bedragen, zonder plan, zonder onderbouwing, te besteden door ministers met soms weinig tot geen vakkennis op hun departement. De macro-economische gevolgen van de kabinetsplannen, met name voor volgende generaties, zullen enorm zijn. Maar ach, wie dan leeft, wie dan een ander baantje heeft. Dat is dan hun zorg niet meer.”

Zuinig zijn is geen zonde
Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. De gevleugelde uitspraak van een ander financieel falend overheidsinstituut is voor de verandering eindelijk eens waar. Want wat moet je doen, als je platzak bent? Juist: bezuinigen. Dat het kabinet daar nou niet eerder aan gedacht heeft vindt BVNL wel enigszins bevreemdend, want is dat tenslotte niet wat het kabinet de burger ook steeds maant te doen? Het leven wordt alsmaar duurder door de exorbitant stijgende prijzen, de torenhoge belastingen en de schamele compensatie daarvoor – als die er al komt -, maar daar heeft de Nederlander het maar mee te doen door de broekriem aan te trekken en dan maar minder uit te geven. Het kroost groeit tenslotte ook wel op een boterhammetje minder. En als de benzine te veel kost, dan is er altijd nog de fiets om op het werk te komen. Zuinig zijn is geen zonde, wij Nederlanders hebben dat tot een kunst verheven, dus dat moet geen probleem zijn, beste mensen. Draai dat dubbeltje nog eens om.

Op zwart zaad
Maar, doet goed voorbeeld niet goed volgen? Als de kabinetskas leeg is doordat er te veel geld over de balk gesmeten is, is het dan niet logisch dat de big spenders eerst zelf eens kijken naar hun eigen uitgaven, voor de schuld weer verhaald wordt op de burger, die zelf al op zwart zaad zit? Tenslotte steekt dit kabinet liever de hand in de portemonnee van de burger dan in eigen boezem, dus ook nu wordt er alweer gepraat over het verhogen van belastingen en het extra belasten van bedrijven. Terwijl de logische en eerlijke oplossing zo voor de hand ligt: besteed je geld aan zaken die je echt nodig hebt, in plaats van aan luxe-uitgaven die geen nut hebben. BVNL wil de balans wel even opmaken, dan zit de kabinetskas zo weer vol. Misschien dat de stikstofminister dan een functie elders moet gaan zoeken, maar dan kan Nederland de boodschappen tenminste wel weer betalen. Allemaal een beetje inleveren en iedereen gaat er op vooruit. En was dat nou niet precies wat het kabinet ons eigenlijk beloofd had? Komt dat even mooi uit.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.