Kabinet, breek het regeerakkoord open tegen koopkrachtdaling

De koopkracht maakt een vrije val. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat we dit jaar tot wel 3,4 procent zullen moeten inleveren. De roept om compensatie klinkt, maar het kabinet wilde daar lang niks van weten. Nu lijkt er toch compensatie te gaan komen.

UPDATE 11 maart 2022: Het kabinet heeft besloten tot een pakket aan maatregelen dat de energieprijzen moet dempen, om de koopkracht te verbeteren. De laagste inkomens krijgen, via de gemeenten, een hogere tegemoetkoming voor de energierekening. Het eerder toegezegde bedrag van 200 euro wordt verhoogd met 600 euro, tot een totaal van 800 euro. De accijns op brandstof wordt per 1 april verlaagd met 17 cent per liter loodvrije benzine en 11 cent per liter diesel. Dit meldt de NOS.

Oogkleppen
Het kabinet heeft kennelijk oogkleppen op, maar zelfs een blind paard kan nog zien wat er moet gebeuren. Voor BVNL is het in ieder geval overduidelijk: het regeerakkoord moet per direct op de schop. De staatskas mag niet leeggeroofd worden door een stelletje bureaucraten die zelf hoog en droog zitten en geen flauw benul hebben van hoe het leven eruit ziet als je iedere dag weer de eindjes aan elkaar moet knopen. Hardwerkend Nederland zit niet te wachten op dure klimaatfondsen en andere luxe-aankopen van een kabinet zonder financieel inzicht. Zij willen hun leven kunnen leiden zonder ‘s nachts wakker te liggen van de vraag of ze volgende maand hun hypotheek of huur nog wel kunnen betalen. Iedereen compenseren is ‘onmogelijk’, hield het kabinet steeds vol. Maar dat is onzin. Kan niet, bestaat niet. Maar het kabinet wil niet. En dat is een heel ander verhaal.

Troostende, maar lege woorden
Beloofde het nieuwe kabinet Rutte IV in september nog een – weliswaar minimale – stijging van de koopkracht, inmiddels is duidelijk dat we er allemaal op achteruit gaan. En niet zo zuinig ook. De ongekend hoge inflatie, o.a. veroorzaakt door de snel stijgende energieprijzen, zorgde er al voor dat de Nederlandse burger – letterlijk – steeds minder waar voor z’n geld kreeg, maar door oorlog in Oekraïne wordt het leven voor veel mensen binnen afzienbare tijd waarschijnlijk echt onbetaalbaar. Desalniettemin weigert het kabinet vooralsnog om het coalitieakkoord open te breken en de geldstromen structureel anders te verdelen. In plaats daarvan krijgt de burger troostende, maar lege woorden en het verzoek gewoon maar te accepteren dat we ‘nou eenmaal minder te besteden hebben’. Kortom: draait u dat dubbeltje nog maar eens om.

Met z’n allen naar de voedselbank
‘Ons bin zuunig’ lijkt het credo van het kabinet. Althans, als het gaat om de burger. Voor bepaalde zaken klotst het geld wél tegen de Haagse plinten. Beknibbelen op de exorbitante uitgaven voor klimaat en stikstof is het kabinet namelijk niet van plan. Dat er daarvoor miljarden aan gemeenschapsgeld wegvloeien, terwijl de Nederlanders straks en masse naar de voedselbank moeten, is kennelijk geen probleem. Voor de laagste inkomens komt het kabinet waarschijnlijk wel met een kleine compensatie, maar de rest van Nederland mag voorlopig op een houtje bijten. Mensen moeten ‘de pijn dus gewoon maar nemen’. Wat BVNL betreft was de begroting van het kabinet altijd al volstrekt onrealistisch, maar daar ook nu nog aan ijzerenheinig aan willen blijven vasthouden, is onbegrijpelijk. Geld wat er niet is, kun je ook niet uitgeven. En zolang Nederland niet fatsoenlijk boodschappen kan doen, het huis kan verwarmen en naar het werk kan rijden, ís er dus geen geld voor klimaat en stikstofhysterie. Je hoeft geen wiskundige te zijn, om dat optelsommetje te maken.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.