Er komt voor veel mensen toch geen compensatie voor de hoge energierekening. Het kabinet is ‘beperkt in de mogelijkheden’, aldus minister van Financiën, Sigrid Kaag. Andere woorden voor: wij geven graag geld uit, maar niet aan u.
Middenklasse heeft het nakijken
De energierekening is in een jaar tijd maar liefst 86 procent hoger geworden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betaalt daardoor 110 euro per maand meer aan gas en licht. Een enorm bedrag voor heel veel mensen. Eerder nog beloofde het kabinet compensatie voor de gestegen energieprijzen, maar daar komt minister Kaag nu al op terug. “Compensatie is niet voor iedereen mogelijk”, aldus Kaag. Voor de lagere inkomens kan er misschien nog wat geregeld worden, maar de middenklasse heeft – opnieuw – het nakijken.
Jammer, maar helaas
Het is de zoveelste financiële belofte van het kabinet die wordt verbroken. Eerst zou de koopkracht – al was het minimaal – stijgen, maar voor Rutte IV goed en wel op het bordes stond, bleek al dat iedereen er juist op achteruit zou gaan. De energieprijzen gingen door het dak en daarmee ook de inflatie, die inmiddels op ongekende hoogte staat. Voor de Nederlanders zijn de eindjes nauwelijks nog aan elkaar te knopen en nu is dus ook de energiecompensatie grotendeels van de baan. Volgens Kaag is het een gevalletje jammer, maar helaas. Tenslotte moeten we niet nu de koopkracht willen stutten en de toekomstige generaties opzadelen met de rekening daarvan. Een nogal hypocriete redenering, wat BVNL betreft, aangezien het kabinet er zelf voor zorgt dat onze kinderen de rest van hun leven op een houtje moeten bijten. Tenslotte stort het kabinet eigenhandig de inhoud van de staatskas in fondsen voor klimaat en stikstof. Maar daar kan de burger de boodschappen niet van betalen.
Heel Nederland sterft de hongerdood
Minister Kaag wijst er namelijk op dat het vooral niet de bedoeling is dat er nu gesneden gaat worden in het budget voor het klimaat. Menig budgetcoach zou er een rolberoerte van krijgen, maar financieel prioriteren hoort kennelijk niet meer bij het takenpakket van de minister. Het financiële falen van het kabinet begint nu al groteske vormen aan te nemen. Zo meteen sterft heel Nederland de hongerdood en komt op straat te staan, omdat de regering liever luxe-uitgaven doet dan in de primaire levensbehoeften van het land te voorzien. Volgens Kaag wordt er nog ‘binnen de budgettaire kaders gekeken wat er mogelijk is’, maar BVNL weet wel wat dat betekent: beste burger, draai uw dubbeltjes nog maar eens extra om.
Opnieuw wordt pijnlijk duidelijk dat we hier te maken hebben met bestuurders die volstrekt bezijden de realiteit leven en geen flauw benul hebben wat er speelt in de samenleving en hoe het leven van de meeste mensen er nou eigenlijk uitziet. Dergelijke hoge kosten zijn een aderlating voor veel huishoudens. Maar ach, wat maakt het uit. De kinderen kunnen best een boterhammetje minder eten. Als de klimaatdoelen maar gehaald worden.