BVNL wil opheldering over wegjagen publiek bij de Tweede Kamer

BVNL wil opheldering van Kamervoorzitter Vera Bergkamp over het wegjagen van publiek voor de Tweede Kamer, dat zich aangemeld hadden voor het debat over de digitale euro. ‘Voor mensen die onderdeel willen zijn van het democratische proces moeten we juist de rode loper uitrollen.’

Een grote opkomst vandaag bij het Tweede Kamergebouw, waar gedebatteerd werd over invoering van de digitale euro. Vele honderden mensen hadden zich aangemeld om het debat van de Kamerleden met minister Kaag (Financiën) op de publieke tribune bij te wonen. Er bleek echter slechts beperkt ruimte te zijn waardoor velen, omringd door politie en Koninklijke Marechaussee (KMAR), voor de ingang moesten blijven wachten. Getuige diverse berichten op social media, zijn ze uiteindelijk door de politie en marechaussee weggejaagd. “Op grond waarvan worden burgers die zich keurig aanmeldden voor een Kamerdebat en niks anders deden dan wachten in de rij in de stromende koude regen, weggejaagd door politie en KMAR, met intimiderende lange wapenstokken bij de hand?”, schrijft journaliste Marianne Zwagerman op Twitter. 

Ongehoord
Kamerlid Wybren van Haga wil van voorzitter Bergkamp tekst en uitleg over de gang van zaken. “De Tweede Kamer is het huis van de democratie van- en voor alle Nederlanders”, zegt Van Haga die het juist geweldig vindt als mensen onderdeel willen zijn van het democratische proces. “De eventuele invoering van een digitale euro maakt zeer terecht veel gevoelens los en als mensen dan van heinde en verre naar hier komen, rol je juist de rode loper uit en sleep je er extra stoelen bij om ze een plekje te geven. Het tegenovergestelde van ze wegjagen door politie en marechaussee”, zegt Van Haga, die van de Kamervoorzitter wil weten welke instructies er vanuit haar gegeven zijn en waarom het publiek niet met open armen ontvangen is. 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.