BVNL: Koningin Máxima terugfluiten na uitspraken over digitaal geld

Wybren van Haga: “Hare Majesteit gaat boekje te buiten.”

Koningin Máxima sprak maandag, middels een videoboodschap, de B20 zakentop van de G20-landen toe die op Bali bijeenkomen. In haar boodschap brak Máxima een lans voor de invoering van digitaal geld. BVNL is not amused en wil dat premier Rutte de koningin terugfluit. ‘Ze praat voor haar beurt.

De Tweede Kamer praat namelijk op 23 november over de eventuele invoering van een digitale euro. “De volksvertegenwoordigers hebben zich nog niet kunnen uitspreken, waardoor het kabinetsstandpunt nog bijgestuurd kan worden. Dan geeft het geen pas dat Hare Majesteit het bedrijfsleven nu al oproept om samen met overheden te bouwen aan een infrastructuur voor digitaal geld”, zegt Wybren van Haga, die premier Rutte om opheldering vraagt. “Namens wie sprak de koningin? Was dit haar particuliere mening of het standpunt van de regering? Is de toespraak afgestemd met de premier? Het zijn zomaar wat vragen waar ik duidelijkheid over wil hebben.”

Digitale identiteit 
BVNL heeft grote zorgen over het feit dat er door de koningin openlijk gesproken wordt over de invoering van digitaal geld en de koppeling hiervan aan een digitale identiteit en portemonnee. ‘De koningin heeft een financiële achtergrond en zij geniet wereldwijd respect op dat vlak, we vragen ons echter wel af hoe haar uitgesproken mening over zo’n gevoelig onderwerp zich verhoudt tot de ministeriële verantwoordelijkheid. Invoering van digitaal geld kan de inrichting van onze economie en het monetaire stelsel flink veranderen. Het gaat dus nogal ergens over”, stelt Van Haga. Met een digitale euro zou er bij de betaling geen rol meer weggelegd zijn voor normale, commerciële banken. In plaats daarvan gaat de transactie direct via de centrale bank. “Dit geeft de overheid, ondanks dat de ECB politiek onafhankelijk is, meer macht en controle dan ons lief is. Hier zal dus een fundamentele discussie over gevoerd moeten worden. En dan niet via de videoverbinding van Huis ten Bosch maar binnen de enige aangewezen plek: het parlement.” Van Haga wil dat premier Rutte, die politiek verantwoordelijk is voor uitspraken van leden van het Koninklijk Huis, de koningin terugfluit. 

BVNL vraagt een debat aan over de kwestie.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.