BVNL steunt voorstel Hoekstra voor nieuwe doorrekening regeerakkoord

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken wil opnieuw de financiële balans opmaken. Noodzakelijk, aangezien de oorlog in Oekraïne ook grote gevolgen heeft voor Nederland. BVNL steunt dit voorstel. De begroting moet drastisch anders.

Ingehaald door de werkelijkheid
Het kabinet moet ‘terug naar de tekentafel’, vindt Hoekstra, nu de oorlog in Oekraïne voortduurt en het duidelijk is dat dat ook voor Nederland aanzienlijke gevolgen gaat hebben. De afgelopen dagen zagen we al een ongekende prijsstijging van gas en olie. De inflatie gaat door het dak, brandstof is voor veel mensen nu al nauwelijks meer te betalen, net als de energieprijzen. Nog even en ook de boodschappen worden zo duur dat mensen hun kinderen niet meer fatsoenlijk kunnen voeden. De begroting die het kabinet Rutte IV presenteerde in het nieuwe regeerakkoord was, wat BVNL betreft, altijd al volstrekt onrealistisch. Maar gezien de recente ontwikkelingen nu echt op geen enkele manier meer te rechtvaardigen. “We zijn ingehaald door de werkelijkheid”, aldus Hoekstra. BVNL is blij dat de realiteit begint te dagen. Alhoewel het zeer te betreuren is dat dit ervoor nodig was.

Militair uitgekleed en ondergewaardeerd
De afschuwelijke oorlog in Oekraïne legt pijnlijk bloot dat Nederland veel te weinig heeft geïnvesteerd in onze eigen krijgsmacht. We zien ons geconfronteerd met een militair apparaat dat uitgekleed en ondergewaardeerd is. Niet alleen is dat een schoffering van een belangrijke sector, het is ook nog eens levensgevaarlijk. Daarnaast moet er, als het aan BVNL ligt, direct een streep door de exorbitante bedragen die gereserveerd staan voor het klimaat- en stikstoffonds. Miljarden uitgeven aan onzinnige maatregelen voor een voornamelijk bestuurlijk gecreëerd probleem zou niet moeten kunnen als de bevolking aan de bedelstaf gaat, de economie op apegapen ligt en de toekomst volstrekt onzeker is.
Dat minister van Financiën, Sigrid Kaag, nu nog steeds niet wil tornen aan de klimaatbegroting is wat BVNL betreft onacceptabel en in het geheel niet in het belang van Nederland.

BVNL roept het kabinet op het gezonde, financiële verstand te gebruiken en nu eindelijk een realistische kosten-baten analyse te maken. Dit zijn geen tijden voor luxe-uitgaven, waar we niets voor kopen. De hardwerkende Nederlander moet al ieder dubbeltje omdraaien. Als het kabinet belastinggeld over de balk blijft smijten zijn de burgerlijke portemonnee en de staatskas straks echt leeg. Dan moeten we met z’n allen op een houtje bijten en kunnen we ons bovendien helemáál niet meer verdedigen. Het is tijd voor een nieuwe ronde bestuurlijk budgetteren. Tijd voor het kabinet om eieren voor haar geld te kiezen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.