BVNL hekelt Europese bemoeienis met Nederlandse huizenmarkt

Kamerlid Olaf Ephraim: “Laten ze zich druk maken over risicovolle staatsobligaties in Zuid-Europa.”

De Europese toezichthouder (ESRB) stelt dat de Nederlandse huizenmarkt en de grote hypotheekschuld van de Nederlanders een van de ‘grootste systeemrisico’s’ is voor onze economie. Zij adviseren minister Kaag (Financiën) om het maximaal te lenen hypotheekbedrag te fors te verlagen. ‘Slecht voor de Nederlandse huizenkoper’, zegt Olaf Ephraim, die vandaag in de Tweede Kamer de kachel aanmaakt met de adviezen.

“Wij hebben er sowieso wel wat moeite mee dat de ESRB de Nederlandse economie, die toch niet zo heel slecht draait, voorwaarden stelt. Er zijn landen die daar meer voor in aanmerking komen. Waar het klimaat wellicht beter is en het eten ook, maar de economie minder”, zegt Ephraim, die de rol van de Europese toezichthouder vandaag aan de kaak stelt in het debat over de financiële markten. De ESRB vraagt Nederland om acties ten aanzien van eventuele verliezen op hypothecair gedekte leningen voor woonhuizen. “Onzin”, zegt Ephraim. “Tijdens de huizencrisis van 2008-2013 daalden de huizenprijzen gemiddeld 20% en nam het aantal transacties met 45% af. Ondanks die uitzonderlijke cijfers waren de kredietverliezen op de hypotheekportefeuilles van de vier grootste banken slechts 0,2% per jaar van de totale hypotheekschuld bij die banken. Dan zijn er toch risicovoller leningen. Zoals bijvoorbeeld staatsobligaties van Zuid-Europese landen. Daar hoor ik de ESRB niet over.”

120.000 migranten 
De ESRB schrijft dat het systeemrisico ten gevolge van de Nederlandse huizenmarkt de afgelopen jaren is toegenomen. ‘Er zijn zelfs tekenen dat er sprake is van overwaardering’, klinkt het angstaanjagend. “Dat is niet zo gek als je met 523 mensen per vierkante kilometer zit en de vraag naar huizen geëxplodeerd is, doordat we 120.000 migranten per jaar toelaten. Dan weet u ook wel wat de prijzen van huizen gaan doen”, aldus Ephraim, die stelt dat het advies om het maximale hypotheekbedrag te verlagen slecht is voor de huizenkopers. “Zij moeten dan meer eigen geld inleggen en krijgen het daardoor nog moeilijker op de al krappe huizenmarkt. Niet doen dus.”

Muggenziften
Wat BVNL betreft is de ESRB aan het muggenziften, terwijl De Nederlandsche Bank (DNB) op omvallen staat. Ephraim: “Net als alle andere centrale banken in Europa zitten ze fors in nauwelijks renderende staatsobligaties van met name Zuid-Europese landen. Hierbij vliegen de miljardenverliezen ons pas echt om de oren. De DNB verwacht een verliespost van minimaal negen miljard euro. Drie keer raden wie dat kan betalen? Juist ja, de belastingbetaler. Dat is pas een systeemrisico, wat een enorm gevaar kan betekenen voor onze welvaart en economie. Ook daar wordt door de toezichthouder met geen woord over gerept.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.