BVNL bij debat Najaarsnota: Kamer is grip op de begroting kwijt

Kamerlid Olaf Ephraim: “Kabinet doet onrechtmatige uitgaven en ruim 15 miljard euro is ongedekt.”

BVNL maakt vandaag de kachel aan met de Najaarsnota van het kabinet. Deze laat vele extra miljarden aan uitgaven zien voor 2022 en 2023, waar geen wetsvoorstel is ingediend. Een groot deel is ongedekt. De Kamer heeft zo geen volwaardig beeld van de ontwikkeling van de overheidsfinanciën.

“Onacceptabel”, stelt Olaf Ephraim. “Deze handelwijze gaat ten koste van de controlerende taak van de Kamer en dat is kwalijk. De boekhouding van de Staat zou een derderangs incassobureau niet misstaan.” Ephraim wijst erop dat de Algemene Rekenkamer de regering jaar na jaar op de vingers tikt. “Opeenvolgende ministers beloofden beterschap. Het is weer niet gelukt.”

Box 3 afwikkeling
Zo zijn de begrotingsregels zijn niet te toetsen, is het compensatiebeleid voor de hoge energieprijzen en inflatie deels ongedekt en loopt de besluitvorming voor de begrotingsjaren 2022 en 2023 door elkaar heen. “En ook de definitieve afwikkeling van het Box-3 debacle kan nog vervelende budgettaire gevolgen hebben. Al met al kan het bedrag aan ongedekte cheques oplopen tot ruim 15 miljard euro”, zegt Ephraim, die de dekking bij het debat nog wil horen van het kabinet.

Dualisme is dood
De regering geeft onrechtmatig geld uit en zet de Kamer daarmee buitenspel. Ephraim: “Het dualisme is dood. De 77 coalitiezetels hebben zich de ‘tanden laten uittrekken’, zoals collega Bisschop (SGP) het vorige week treffend omschreef. Als men met deze Najaarsnota instemt, dan zijn de verstandskiezen er ook uitgetrokken. Zonder verdoving. De Kamer resteert dan een slecht zittend kunstgebit.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.