Brandstofprijzen door het dak – Nederlander betaalt zich blauw aan de pomp

Als u niet failliet wilt gaan, kunt u de auto beter laten staan. De brandstofprijzen zijn, sinds de ongekende prijsstijging van gisteren, opnieuw tot recordhoogte gestegen. Dit kan zo niet langer. BVNL wil dat de Nederlanders de auto in kunnen stappen zonder aan de bedelstaf te gaan.

Ongekend hoog
Waren de brandstofprijzen in Nederland al exorbitant hoog, inmiddels breken de prijzen aan de pomp iedere dag weer nieuwe records. De adviesprijs is nu €2,347 voor een liter Euro95/E10, 3,6 cent meer dan gisteren. De dieselprijzen stegen nog erger: daar komt vandaag 4,4 cent per liter bij. De adviesprijs is €2,056. Ongekend hoge gedragen, die we nog nooit eerder hebben gezien. Steeds meer Nederlanders denken tegenwoordig wel drie keer na voor ze in de auto stappen. Tenslotte moet de hypotheek ook nog betaald worden. En de kinderen moeten ook nog eten.

Tel uit uw verlies
In 2001 was de adviesprijs nog € 1, 049. Meer dan de helft van de literprijs gaat op aan de accijnzen op brandstof, die de afgelopen jaren extreem gestegen zijn. Bedenk daarbij bovendien dat het nieuwe kabinet nu ook nog het rekeningrijden wil gaan invoeren en tel uit uw winst. Of uw dramatische verlies dus eigenlijk, want het duurt niet lang meer voor u moet kiezen of u nog naar uw werk wilt rijden, of dat u liever boodschappen gaat doen.

Kwartje van Kok
BVNL vindt het absurd dat mensen zich nauwelijks meer met hun eigen auto kunnen verplaatsen, omdat het simpelweg niet meer te betalen is. Het kwartje van Kok moet aan de burger teruggegeven worden en wel direct. Autorijden is geen luxe-voorziening voor mensen die af en toe eens een plezierritje maken, het is voor veel mensen een noodzaak om hun leven te kunnen vormgeven en bovendien om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Het kan niet zo zijn dat dit voor veel mensen onbetaalbaar wordt.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.