Van Haga stelt vragen over karige salarisverhoging militairen

Belang van Nederland voorman Wybren van Haga snapt de boosheid over salarisverhoging van minder dan het inflatiepercentage. “We hebben een gigantisch personeelstekort bij defensie van bijna tienduizend mensen. Dan moet je het aantrekkelijk maken om bij het leger te komen werken. Maar met dit loonbod zorg je ervoor dat zelfs de meest trouwe militairen met piepende banden vertrekken,” aldus Van Haga. Het Kamerlid, zelf oud-commando, deelt de mening van de vakbonden dat de krijgsmacht in een crisis verkeert. “Materieel- en munitietekorten en onvervulde vacatures. Het leger staat door dit kabinet compleet voor schut.” 

Belang van Nederland wil ook een einde gaan maken aan het oprukkende wokegeneuzel bij defensie. “Met 9200 vacatures en een gierend tekort aan instructeurs laat demissionair minister Kamp zien dat de VVD helemaal geïnjecteerd is met het D66-wokevirus door te stellen dat er een cultuurverandering nodig is en dat militairen cursussen diversiteit en inclusiviteit moeten volgen. Laten we eerst zorgen dat we meer tanks hebben, in plaats van te denken over genderneutrale varianten.” 

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van Defensie inzake het karige loonbod 

1) Bent u bekend met het bericht ‘Woede om ’karige’ salarisverhoging militairen: ’Zo erg als nu nog niet meegemaakt’ (1)? 

2) Kunt u duiden hoe u met het karige loonbod het gigantische personeelstekort van bijna tienduizend vacatures wilt gaan ledigen? 

3) Bent u gezien de reacties niet bang dat door het karige loonbod het personeelstekort verder zal oplopen en dat zelfs de meest trouwe militairen met piepende banden totaal gefrustreerd zullen vertrekken? 

4) Vindt u het bij nader inzien niet heel onverstandig met een salarisverhoging van minder dan het inflatiepercentage te komen? Zo ja, heeft u de bereidheid het karige loonbod in te trekken en met een nieuw voorstel te komen?

5) Heeft u überhaupt feeling met de werkvloer? Zo ja, waarom neemt u de frustraties over de materieel- en munitietekorten en onvervulde vacatures niet serieus? 

6) Bent u bekend met het gierende tekort aan instructeurs? Zo ja, hoe haalt u het dan in uw hoofd door defensie op te zadelen met wokegeneuzel door te stellen dat er een cultuurverandering nodig is en dat militairen cursussen diversiteit en inclusiviteit moeten volgen? 

7) Heeft u de bereidheid om te komen met een plan om het materieel-, munitie- en personeelstekort bij defensie te ledigen, zodat weer trots kunnen zijn op ons leger? Graag een toelichting 

(1) https://www.telegraaf.nl/nieuws/753640399/woede-om-karige-salarisverhoging-militairen-zo-erg-als-nu-nog-niet-meegemaakt

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.