Liever windmolens dan soldaten. En hoe dat Nederland onveilig heeft gemaakt

Nu er oorlog is uitgebroken in Europa gaat het kabinet halsoverkop meer investeren in defensie. Maar kunnen we de schade van jarenlange verwaarlozing van onze krijgsmacht nog wel herstellen? BVNL maakt zich zorgen over onze veiligheid.

Leven in de waagschaal
De Nederlandse regering heeft er een handje van: essentiële beroepsgroepen behandelen als tweederangs sectoren. Onderwijspersoneel staat al jaren voor een appel en een ei voor de klas, zorgmedewerkers rennen zich de benen uit hun lijf voor een aalmoes. En ook de mensen in het leger worden geacht zich in te zetten voor de maatschappij, zonder dat zij daar behoorlijk voor beloond en getraind worden. Onlangs viel te lezen in NRC dat een medewerker bij MacDonalds meer verdient dan een soldaat. Kennelijk is het omdraaien van hamburgers wat het kabinet betreft van grotere waarde dan het verdedigen van de Nederlandse veiligheid. BVNL vindt het niet vreemd dat onze krijgsmacht de afgelopen jaren volstrekt is uitgehold. Waarom zou je tenslotte je leven in de waagschaal stellen, als je daar niets voor terugkrijgt?

Met één voet op het strijdtoneel
Zoals het steeds opnieuw gaat met de Nederlandse overheid, die pas reageert als het eigenlijk al te laat is, wordt het het kabinet nu er oorlog woedt in onze oostelijke achtertuin toch wat te heet onder de voeten. Dus kunnen nu opeens de militaire uitgaven wel worden opgeschroefd naar de twee procent van het nationaal inkomen, zoals dat met het NAVO-bondgenootschap is overeengekomen. BVNL pleit al veel langer voor het investeren in defensie en wij zijn dan ook blij dat er eindelijk meer geld komt voor onze dappere mannen en vrouwen in het leger. Desalniettemin vragen wij ons af of het spreekwoordelijke kalf inmiddels niet al lang verdronken is. Je krijgsmacht pas fatsoenlijk gaan betalen en faciliteren op het moment dat zij al met één voet op het strijdtoneel staan, getuigt niet van strategische visie. BVNL vraagt zich dan ook af: als het vuur op de NAVO daadwerkelijk geopend wordt, hebben we dan – letterlijk en figuurlijk – wel genoeg munitie om terug te schieten?

Een oorlog nodig om vrede te waarborgen
Het is op z’n zachtst gezegd ironisch dat er een oorlog nodig is om het kabinet te laten investeren in het waarborgen van de vrede in ons land. Laten we hopen dat dit een wake-up call is en niet tegen wil en dank uitmondt in een situatie waarin we ons daadwerkelijk moeten gaan verdedigen met mankracht en middelen die bij lange na nog niet toereikend zijn. Investeren in je eigen veiligheid en verdediging is niet secundair, het is essentieel. Want we kunnen wel miljarden over de balk smijten voor een ‘schoon klimaat’ en het plaatsen van windturbines op zee, maar daar winnen we de oorlog echt niet mee. Er moet structureel meer geld naar defensie en er moet werk gemaakt worden van het versterken van de eigen krijgsmacht. De Néderlandse krijgsmacht dus, niet het Europese leger dat opeens gevormd wordt. Want onze eigen grenzen moeten wij zélf kunnen bewaken. Laten we hopen dat we de gelederen nog kunnen sluiten voordat de bom barst.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.