Genoeg is genoeg: geen defensiematerieel meer naar Oekraïne

Wybren van Haga: “Het kabinet kleedt onze krijgsmacht volledig uit.”

BVNL is onthutst dat minister Ollongren van Defensie nog meer defensiematerieel wil weggeven. “We moeten nog meer doen”, aldus de minister bij Nieuwsuur. Wybren van Haga wil weten wanneer het genoeg is: wanneer stopt Nederland met de wapenleveranties aan Oekraïne? Dat het kabinet de gevolgen van de leveringen voor de gereedheid van onze eigen krijgsmacht als ‘acceptabel’ bestempelt, is schokkend en gevaarlijk. Van Haga: “We hebben straks geen materieel meer om onszelf te verdedigen. Het kabinet neemt een loopje met onze veiligheid.”

Rutte gaf Defensie de genadeklap
Onze krijgsmacht is na dertig jaar bezuinigen in deplorabele staat. Onze militairen worden nog steeds onderbetaald en we zijn niet langer in staat om ons eigen grondgebied te verdedigen. BVNL onderschrijft het bericht van het NRC dat premier Rutte Defensie in 2010 en 2014 eigenhandig ‘de genadeklap’ heeft gegeven. Van Haga: “Onze krijgsmacht ligt inmiddels uitgeschakeld onder de ruïnes van Rutte.”  En over ruïnes gesproken: ondertussen groeit het achterstallig onderhoud van het defensie-vastgoed gestaag. Bovendien is het inkoop- en munitiebeheer niet op orde en blijven de personeelstekorten nijpend.

Diplomatie én investeren in defensie noodzakelijk
Onze krijgsmacht is jarenlang verwaarloosd en de risico’s die vorige kabinetten hebben genomen met onze veiligheid zijn onvergeeflijk. Wat BVNL betreft moet materieel en personeel zo snel mogelijk op orde gebracht worden, zodat we weer kunnen vertrouwen op onze eigen soevereine en slagvaardige krijgsmacht. Daarbij geven we géén materieel meer weg en zetten we in op vredesonderhandelingen, in plaats van oorlog. In het Belang Van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.