Excuses Van Haga over te laat verschijnen bij tweeminutendebat Defensie: “Financieel straffen van afsplitsers eist zijn tol.”

Wybren van Haga biedt zijn excuses aan voor het te laat verschijnen bij het door hem aangevraagde tweeminutendebat Defensie. Van Haga wijst daarbij op onderbezetting van zijn fractie.

“Allereerst excuses aan staatssecretaris Van der Maat. Maar het feit dat wij als afsplitsers enorm worden gekort wordt op onze fractieondersteuning heeft vandaag zijn tol geeist”, aldus Van Haga, die wijst op het feit dat hij sinds zijn afsplitsing behandeld wordt als een paria: nauwelijks spreektijd, amper financiële middelen en geen volwaardig lid van de diverse commissies in de Kamer. Medewerkers worden daardoor onderbetaald en hebben geen pensioenvoorziening.

Zonder last of ruggespraak
En dat terwijl Van Haga in de top-10 van aantal het aantal stemmen bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stond. “Het begrip ‘zonder last of ruggespraak’ wordt keihard geweld aangedaan door afsplitsers met zo’n gigantische achterban zo te straffen. Afsplitsers zoals Pieter Omzigt en ikzelf hebben op eigen kracht met voorkeurstemmen ruim de kiesdeler van 69.486 stemmen gehaald. Deze levert een partij zetels op”, aldus Van Haga.

Van Haga haalde met ruim 241.000 voorkeurstemmen meer stemmen dan de lijsttrekkers van de ChristenUnie, GroenLinks, JA21, SGP, Volt, Denk, 50Plus, BIJ1 en BBB. Onlangs pleitte hij er bij de Begrotingsbehandeling van de Staten-Generaal tevergeefs voor om afsplitsers die de kiesdrempel gehaald hebben als een volwaardige fractie te behandelen.

“Ik heb, onder andere met mijn kritische geluid tegen het coronabeleid, een achterban van 4 zetels opgebouwd. Ik wil deze mensen op goede manier kunnen vertegenwoordigen.”

Helaas heeft een meerderheid van de Tweede Kamer naar aanleiding van een voorstel van de Commissie Bisschop een aantal jaar geleden besloten om afsplitsers het politieke leven onmogelijk te maken.

De eerder ingediende verworpen motie – afsplitsers die kiesdrempel halen gelijk behandelen:

Constaterende dat er in de Kamer afsplitsers zitten, die op eigen kracht met voorkeurstemmen de kiesdrempel hebben gehaald,

Van mening dat het begrip ‘zonder last of ruggespraak’ bij deze zetelveroveraars teniet wordt gedaan door hen als een paria te behandelen: nauwelijks spreektijd, amper financiële middelen en geen volwaardig lid van de diverse commissies in de Kamer.

Roept de Kamer op om per direct Kamerleden die op eigen kracht de kiesdeler hebben gehaald als volwaardige fractie te behandelen,

En gaat over tot de orde van de dag,

Van Haga

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.